IMMOBILIARI
Economia 30/04/2018

L’èxit comercial de la rambla de Catalunya

El preu del lloguer dels locals comercials en aquesta via es dispara entre un 6% i un 10% durant l’últim any

Xavier Grau
3 min
Imatge de la part alta de la rambla de Catalunya, a tocar de la Diagonal, on no hi ha locals buits i els preus són més alts.

BarcelonaBarcelona és una ciutat comercial i, des de fa molts anys, té el carrer amb els preus de lloguer de botigues més alts d’Espanya: el Portal de l’Àngel. Però és un carrer en el qual la disponibilitat de locals és mínima i les marques que volen desembarcar a la ciutat, o ampliar el seu negoci, busquen locals comercials en zones pròximes, com Portaferrissa, Pelai i el passeig de Gràcia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però hi ha un carrer que l’últim any s’ha beneficiat de llarg d’aquest bon moment comercial de la ciutat: la rambla de Catalunya. La disponibilitat de locals en aquesta via ha baixat a mínims mentre que els preus del lloguer de les botigues pugen, tot i que no arriben als nivells del passeig de Gràcia o el Portal de l’Àngel.

La companyia de taxació i valoració d’actius Gesvalt analitza cada any el mercat immobiliari comercial de les principals ciutats espanyoles. Barcelona és la ciutat on els lloguers arriben a cotes més elevades de tot l’Estat, amb 220 euros el metre quadrat al mes de mitjana, i supera altres capitals com Madrid, amb 215 euros el metre quadrat al mes, i Màlaga, amb 120 euros el metre quadrat al mes. A Barcelona destaca el Portal de l’Àngel, amb 270 euros el metre quadrat al mes. Però l’evolució de l’últim any de la rambla de Catalunya és molt espectacular. La consultora Gesvalt divideix la via en tres trams: alt, mitjà i baix. Els principals indicadors immobiliaris s’han disparat l’any 2017, especialment a la zona més alta de la via.

Així, el preu del lloguer en el tram més alt ha passat de 100 a 110 euros el metre quadrat al mes, és a dir, un increment de les rendes de lloguer del 10% en només dotze mesos. L’èxit d’aquesta part de la via es mesura també en el nombre de locals disponibles. S’ha situat en el 0%, una situació que ja fa uns quants anys que dura a la part del carrer més pròxima a la muntanya, però que ara s’ha traspassat al tram mitjà, on la disponibilitat de locals, que era d’un 1,5% l’any 2016, ha passat al 0% el 2017. Una millora en el tram del mig de la via que també ha repercutit en els preus. S’han encarit un 6,6%, fins a arribar als 80 euros el metre quadrat al mes.

La part baixa de la rambla de Catalunya és la que encara té alguns locals disponibles. Segons l’informe de Gesvalt, el 2016 la disponibilitat de locals era del 3%, i el 2017 fins i tot va augmentar lleugerament, fins al 3,80%, però igualment s’ha registrat un augment dels preus, en passar de 65 euros el metre quadrat al mes a 70 euros el metre quadrat al mes, un 7,6% d’increment.

L’èxit de la rambla de Catalunya contrasta amb altres vies, com el passeig de Gràcia, on els preus del lloguer s’han hagut d’ajustar per intentar evitar la desocupació. Així, segons els diferents informes de Gesvalt, els preus al passeig de Gràcia, que tenien un sostre de 240 euros el metre quadrat al mes l’any 2016, es van mantenir en aquest màxim el 2017. A més, la consultora i taxadora va detectar el 2017 a tots els carrers de Barcelona que analitza “un lleu increment de la disponibilitat” de locals, cosa que atribueix “al comportament de l’inversor per la incertesa política”, però això no ha passat a la rambla de Catalunya, on dos dels tres trams tenen disponibilitat zero.

Moda infantil i esports

El director general de la immobiliària Cat Real Estate, Nacho Castella, indica que “sens dubte” la rambla de Catalunya “és un carrer important” per al comerç barceloní, i destaca alguns sectors que s’han fet especialment forts a la zona, com la moda infantil, amb botigues com Tuc Tuc, i les botigues d’esports, com Intersport o New Balance, que va obrir un local de 500 metres quadrats al número 47 per convertir-lo en la botiga insígnia -flagship - a la ciutat. Però els grans grups de moda, com Inditex, Desigual i IKKS, també tenen presència en aquest carrer. També és un dels carrers de Barcelona amb més locals dedicats a la restauració, amb molts negocis que disposen de terrassa al passeig central. Castella explica que realment hi ha pocs locals buits a la rambla de Catalunya i, si en queda algun, “és per la rotació natural”.

Però, tot i la millora de l’últim any, la rambla de Catalunya encara està lluny del seu passeig veí en alguns indicadors. La rambla guanya en ocupació: quasi tots els locals tenen llogater, malgrat que compta amb 253 locals, i al passeig de Gràcia n’hi ha 187 amb una disponibilitat que va de l’1,20% al 7,1%, segons el tram. Però els preus de la rambla de Catalunya, entre 70 i 110 euros el metre quadrat, estan lluny dels del passeig de Gràcia, que van de 190 a 240 euros al mes el metre quadrat.

stats