Economia 28/11/2012

L'FMI avisa que "els principals reptes" en la reforma del sistema financer arriben ara

L'organisme internacional assegura que Espanya tornarà a créixer el 2014 i diu que les mesures adoptades van pel bon camí

Agències
2 min
El ministre espanyol d'Economia, Luis De Guindos, amb la directora gerent del FMI, Christine Lagarde, i el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker / ACN

WashingtonEl Fons Monetari Internacional assegura en el seu informe definitiu sobre la primera avaluació del programa de rescat bancari espanyol que les reformes "van pel bon camí" però que a partir d'ara arriben "els principals reptes". En aquest sentit, l'organisme internacional assenyala que caldran "esforços forts" per mantenir a línia les reformes, implementant la reestructuració de les entitats amb problemes i gestionant de forma "eficient" el banc dolent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'FMI recomana que es liquidin "ràpidament" els bancs inviables i que s'eviti qualsevol fusió que "no generi valor afegit". Els inspectors de l'FMI van ser a l'Estat el mes d'octubre per fer un seguiment de les reformes del rescat bancari. "La principal conclusió d'aquest informe és que s'ha fet un progrés important en la reforma del sector financer", assegura l'FMI en el text, publicat aquest dimecres de forma definitiva després d'un avançament el mes passat.

"Des del punt de vista del personal de l'FMI, el programa del sector financer va pel bon camí, i els terminis s'estan complint. Amb tot, els reptes més importants arribaran en el futur, especialment els relacionats amb la implementació dels plans de reestructuració bancària i en fer l'empresa de gestió d'actius efectiva", afegeix l'organisme dirigit per Christine Lagarde.

L'FMI defensa que caldran "esforços forts" per mantenir el programa de rescat pel bon camí perquè "la propera etapa d'implementació de les reformes és críticament important i suposarà un repte més gran que la fase de disseny". "Per evitar retards, les autoritats espanyoles i els socis europeus hauran de demostrar una determinació forta per continuar en la bona direcció i, en alguns casos, accelerar el procés de presa de decisions", defensa l'FMI.

El Fons Monetari demana que el govern espanyol resolgui de forma ràpida les deficiències de capital de les entitats bancàries amb dificultats, per tenir tot el procés resolt "a finals de desembre". A més, demana que durant la reestructuració dels bancs es garanteixi que hi ha una "oferta adequada de crèdit a l'economia".

Com ja havia assegurat el mes passat, l'FMI demana que es liquidin "ràpidament" i de forma ordenada els bancs que no siguin viables, i que no es promogui cap fusió que no ofereixi "valor afegit". Així mateix, estima que el banc dolent difícilment estarà operatiu a finals d'aquest mes de novembre i recomana que no s'estengui el seu "perímetre d'acció".

stats