Economia 10/01/2014

Què és pota negra i què no? Pla Cañete per salvar el porc ibèric

El ministre espanyol d'Agricultura acusa el govern de Zapatero d'haver sembrat el caos en el món del pernil i aprova un reial decret per posar-hi remei

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Agricultura, Migyel Arias Cañete aquest divendres després del consell de ministres / EFE

BarcelonaDe vuit denominacions, es passarà a només quatre. I només una es podrà associar al concepte 'pota negra'. Aquesta és la fórmula Cañete per rellançar el món del porc ibèric que, segons el ministre espanyol d'Agricultura, necessitava "una defensa clara de la raça".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ha presentat aquest divendres Miguel Arias Çañete el reial decret aprovat pel consell de ministres per reorganitzar la normativa que regula la comercialització d'aquests embotits. Després de denunciar que "l'anterior govern" –el de José Luis Rodríguez Zapatero– havia "relaxat" els criteris de qualitat i havia sumit el sector en el caos i el consumidor en la confusió, ha argumentat que la revisió aprovada "no ha estat una ocurrència del govern", sinó que tots els actors implicats ho demanaven. I s'han estat dos anys per pactar-la, en un procés "molt laboriós".

Una caiguda del 70% en cinc anys

L'objectiu era frenar el declivi que ha portat a una pèrdua del 70% de la cabanya de porc ibèric en cinc anys. Segons les dades del ministeri, s'havia passat de sacrificar 517.000 porcs ibèrics l'any 2008 a sacrificar-ne 143.000 el 2012. I en el cas del pur de gla s'havia passat de 20.000 a 3.116.

El reia decret és, segons Cañete, una aposta per "la qualitat, la transparència i la informació al consumidor" i una eina que ha de permetre al sector "competir en el mercat nacional i internacional com un producte únic, estrella, de la gastronomia espanyola".

Brides de quatre colors per identificar cada categoria

La nova norma "no deixarà fora ningú": hi entren els empresaris que produeixen amb porcs criats en deveses i també els més industrials. Hi haurà quatre categories d'ibèrics, cadascuna identificada amb una brida d'un color diferent: la negra serà per al pernil de gla 100% ibèric; la vermella, per al de gla ibèric; la verda, per al pernil d'engreix de camp ibèric; i la blanca, per al d'enceball ibèric. Només el de gla 100% ibèric podrà portar la inscripció 'pota negra'.

El ministre s'ha presentat a la roda de premsa posterior al consell de ministres amb una brida de cada color per explicar la seva obra de manera didàctica i ha comptat amb la col·laboració de la vicepresidenta del govern de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría. Com si fos una hostessa, la vicepresidenta anava ensenyant la brida que tocava en cada moment. Però no s'ha estat de fer algunes ganyotes (suposadament) còmiques i, al cap d'una estona, ha demanat al ministre que anés acabant les seves explicacions perquè es feia tard.

stats