Economia 18/12/2012

En llibertat l'informàtic de l'HSBC que va robar dades de presumptes evasors fiscals

L'Audiència Nacional el deixa en llibertat, però en tramita l'extradició a Suïssa

Efe
1 min
Un cartell de l'HSBC / AFP

MadridL'Audiència Nacional espanyola ha acordat la llibertat provisional de l'informàtic de l'HSBC Hervé Falciani, que era a la presó acusat de robar llistats de presumptes defraudadors, mentre en tramita el procediment d'extradició a Suïssa, segons han informat avui fonts jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La secció segona de la sala penal ha pres aquesta decisió d'acord amb l'informe favorable de la Fiscalia, que va argumentar a favor del seu alliberament la demora que pot suposar l'extradició i l'actitud col·laboradora de Falciani, que està ajudant diversos estats de la Unió Europea en investigacions financeres i tributàries, així com de blanqueig de capitals, finançament de terrorisme i corrupció.

Falciani, que va ser arrestat el juliol passat a Barcelona, va robar de l'entitat on treballava a Suïssa dades bancàries de milers de clients i va lliurar la llista a les autoritats franceses i a l'aleshores ministra de Finances, Christine Lagarde, avui cap del Fons Monetari Internacional. A partir d'aquestes dades es va elaborar la 'llista Lagarde' de presumptes defraudadors.

El robatori de la informació, que hauria inclòs fins a 15.000 identitats, es va fer en una sucursal del banc a Ginebra, per la qual cosa el govern helvètic va fer arribar el 5 de juliol al ministeri de Justícia espanyol la sol·licitud d'extradició contra Hervé Falciani.

L'excol·laborador de l'HSBC, d'origen franco-italià, es va apoderar de la informació l'any 2007, tot i que el cas va sortir a la llum dos anys més tard, coincidint amb les crítiques de diversos països europeus contra el secret bancari a Suïssa.

La informació robada per Falciani va provocar una crisi diplomàtica entre Suïssa i França, que va acceptar tornar el suport de les dades després d'haver-ne consultat el contingut.

stats