Economia 28/06/2018

Rodrigo Rato i Miguel Bosé, les novetats a la llista de morosos d'Hisenda

Alguns dels catalans són Akasvayu, Unió Esportiva de Lleida, Unipost i el Club Bàsquet Girona

Júlia Manresa / Natàlia Vila
3 min
Rodrigo Rato sortint de casa seva detingut avui al vespre / AFP

Madrid / BarcelonaDes del 2015 que anualment es coneixen els noms, cognoms i identificació de les persones i empreses que deuen més d’un milió d’euros. L’objectiu és dissuasiu i de conscienciació social, i, de fet, des d’aleshores han caigut un 11% els morosos que hi apareixien. Si es compara amb l’any passat, el total de deute –que ascendeix a més de 15.300 milions d’euros– és pràcticament el mateix que l’any anterior (només un 0,6% menys). En total, el llistat té 4.318 morosos, alguns ja són els ‘habituals’, però d’altres hi apareixen per primer cop aquest any. La llista inclou els deutors amb la hisenda pública amb deutes o sancions tributàries de més d'un milió d'euros, pendents de pagament el 31 de desembre del 2017 i que no estiguin ajornats ni suspesos per cap motiu legal.

Les novetats de la llista

Miguel Bosé i Rodrigo Rato són dos dels nous noms

Dues de les principals novetats són l’exvicepresident del govern espanyol, Rodrigo Rato, que deu un milió d’euros, i el cantant Miguel Bosé, amb un deute de gairebé dos milions. Però hi ha una altra novetat. Fins aquest any, el particular amb més deute era Agapito García Sánchez, però el 2017 ha sigut desbancat pels germans Cort Lagos, propietaris de bona part dels terrenys del barri madrileny de Valdebebas i que acumulen un deute conjunt de 55,9 milions d’euros. A més, segons consta al registre mercantil, són administradors de tres societats més que apareixen a la llita i que acumulen més de 300 milions de deute.

La factura del boom

Les constructores lideren el rànquing

El sector de la construcció continua sent un dels que acumulen més morosos en nombre i en quantitat de diners. L’empresa amb més deute continua sent la constructora Reyal Urbis (361 milions). La segueix amb 227 milions de deute Oceanus Maritime Limited: és l’empresa propietària d’un iot de luxe multimilionari, propietat del xeic àrab Mansour bin Zayed Al Nahyan, que també és l’amo de l’equip de futbol del Manchester City. I la tercera és una altra constructora, Nozar SA (197 milions).

La majoria de les empreses moroses, doncs, encara són del sector de la construcció, com passava l'any passat, en què més de 8.500 milions dels pendents de pagar a Hisenda corresponien a aquest sector, que significava gairebé la meitat de la llista. N'hi ha d'altres, com la immobiliària Aifos (98,6 milions).

Els catalans de la llista

La quarta empresa més morosa de l'Estat és de Figueres

La primera de totes és també una de les més moroses de l’Estat. S’anomena Vittone 1842 i és una empresa italiana dedicada a la destil·lació de licors que està ubicada a Figueres i constituïda des de fa vuit anys segons figura al registre mercantil. Aquesta empresa deu 134,4 milions d’euros a l’Agència Tributària, la mateixa quantitat que l'any passat. També hi apareixen l'empresa de missatgeria en liquidació Unipost, amb un deute de 11,7 milions d'euros; Unió Esportiva de Lleida, amb 11,3 milions d'euros; la immobiliària Akasvayu, amb un deute de més de 16 milions d'euros, i el Club Bàsquet Girona, amb 10,1 milions de deute.

Els habituals i 'celebrities'

Patricia Conde i Dani Alves ja van aparèixer l'any passat

Altres noms coneguts són el de la presentadora Patricia Conde (1,8 milions) i el futbolista Dani Alves (2,6 milions). Aquests dos últims ja havien aparegut l’any anterior, com també ho havia fet Mario Conde, que ja acumula un deute pròxim als 15 milions d’euros. D’altres habituals de la llista són Martinsa Fadesa (50 milions) i Spanair (7,2 milions). També hi ha clubs de futbol com el de Salamanca o el d'Albacete, el Recreativo de Huelva o el Ràcing de Santander.

També hi apareix l'expresident del Reial Madrid, Lorenzo Sanz (1,36 milions), i el que es manté, Juan Francisco Matamoros, conegut com a Kiko Matamoros (1,01 milions).

El risc d'impagament

El 44% dels morosos de la llista estan en situació concursal. Per això, segons avisa el sindicat de tècnics i inspectors d'Hisenda (Gestha), hi ha un elevat risc que no és cobrin uns 6.800 milions dels 15.300. Gestha considera que bona part dels presents a la llista són "desnonats" que mai pagaran els seus deutes, i reclama que també apareguin a la llista les administracions responsables del deute contret. El sindicat considera que serviria perquè aquells responsables amb certa notorietat pública i capacitat de pagament reduïssin el seus deutes pendents per sota del milió d'euros.

La primera llista de morosos del desembre del 2015 contenia 4.855 persones físiques i jurídiques amb un deute de més de 15.600 milions d'euros. Així doncs, respecte a la primera edició del desembre del 2015, quan Cristóbal Montoro encara era ministre d'Hisenda, la xifra total de deutors ha caigut un 11%. De fet, hi ha 1.515 deutors que apareixien a la primera llista que ja no surten a la quarta.

Segons les dades facilitades per l'Agència Tributària, hi ha fins a 680 deutors que han desaparegut de la llista després d'aparèixer en la tercera edició i que suposen un total de 1.650 milions d'euros. Sortir de la llista implica que s'han cancel·lat totalment o parcialment els deutes o que s'ha obtingut un ajornament o una suspensió de l'impagament.

stats