COST DE L'ELECTRICITAT
Economia 01/07/2013

La llum torna a pujar un 1,2% per a prop de 22 milions de llars

Aquest dilluns entra en vigor l'increment de l'electricitat. La llum s'ha encarit un 60% en els últims cinc anys

Agències
1 min
Els ingressos i els costos del sistema elèctric tenen un desequilibri de 24.000 milions.

MadridLa tarifa d'últim recurs (TUR) d'electricitat, la que tenen prop de 22 milions de llars arreu de l'Estat, s'incrementa aquest dilluns una mitjana de l'1,2% per al tercer trimestre de l'any, segons els càlculs fets sobre l'ordre ministerial publicada aquest dissabte al BOE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'encariment de l'electricitat es produeix després que a l'abril la TUR registrés la baixada més important dels darrers anys (aproximadament, un 6,7%), propiciada per una forta caiguda en els preus de mercat, i que al gener s'hagués registrat una pujada del 3%.

La contenció de preus d'enguany suposa un alleujament parcial en una factura que s'ha encarit un 60% els darrers cinc anys. Només el 2012, la llum va pujar prop del 5%, a més del 7% que els consumidors van haver de pagar de més entre octubre i desembre per acatar una sentència del Tribunal Suprem que obligava a reintegrar l'encariment no repercutit entre l'octubre del 2011 i el març del 2012.

L'evolució actual de la TUR respon a la decisió del govern espanyol de congelar els peatges elèctrics, que tenen un pes una mica inferior al 50% dins el rebut de la llum i que serveixen per cobrir els costos regulats.

En aquesta part del rebut, congelada per l'executiu espanyol en els últims trimestres, és en la qual es produeix el dèficit de tarifa, que té un import acumulat de 26.000 milions. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha anunciat que durant la primera quinzena de juliol es presentarà la reforma energètica per acabar amb aquest problema.

stats