Economia 08/05/2012

Bankia haurà de presentar un pla de viabilitat si vol rebre ajudes públiques

El ministre d'Economia donarà "sempre" suport als plans de sanejament de l'entitat. Brussel·les assegura que encara no coneix les mesures que adoptarà el govern espanyol

Efe / Acn
2 min

Madrid / Brussel·lesEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha mostrat avui el seu suport al futur president de Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, i ha recordat que haurà de presentar en els pròxims dies un pla de futur per a l'entitat si vol rebre ajuts públics. El mateix ha fet des de Brussel·les el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a EFE, el ministre ha dit aquest dimarts que, després de la decisió de Rodrigo Rato de dimitir com a president de Bankia, pren les regnes de l'entitat una persona amb "una experiència enorme" en la banca comercial. De Guindos ha subratllat que el futur president de Bankia, exnúmero dos del BBVA, és una persona amb una reputació "absolutament provada" en els mercats internacionals i nacionals.

Pel titular d'Economia, el nou equip gestor que encapçalarà Goirigolzarri té la tasca de prendre, "conjuntament amb el Banc d'Espanya, totes les mesures necessàries en els pròxims dies per garantir el sanejament i la reestructuració de l'entitat".

El govern espanyol, "com no pot ser d'altra manera", ha recalcat el ministre, "estarà sempre darrere donant suport als plans de sanejament i reestructuració, i la solvència de l'entitat". La injecció de diners del govern espanyol podria rondar els 7.000 milions d'euros.

Des de Brussel·les, el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, ha confirmat que qualsevol ajuda pública a Bankia haurà d'anar acompanyada d'un "pla de reestructuració" de l'entitat bancària que demostri la viabilitat del model de negoci. Tot i així, el comissari ha volgut deixar clar que la CE encara no ha rebut cap confirmació oficial per part de les autoritats espanyoles sobre l'ajuda a Bankia.

Almunia ha explicat que la proposta haurà de tenir en compte les "condicions conegudes", com són la viabilitat del model de negocis, el repartiment adequat de les càrregues, i els esforços i eliminació de possibles distorsions de competència.

Des de del gener de 2011, la Comissió Europea ha de donar-hi el vistiplau i "aprovar l'ajuda com a compatible". Fins aleshores, si els fons públics no superaven el 2% dels actius ponderats per risc, les ajudes no requerien l'autorització prèvia de Brussel·les. I així va succeir quan Bankia va rebre l'aportació del primer FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària). "Aleshores no va haver-hi cap incompliment de les exigències comunitàries" ha defensat Almúnia, que ha afegit que "n'hi havia prou amb què l'Estat aprovés el seu pla nacional".

El comissari de Competència ha reconegut que el ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ja li havia comunicat recentment la seva intenció de prendre mesures dins el sector bancari espanyol. Segons Almunia, el govern de l'Estat té la "voluntat de treballar de la manera més intensa i estreta possible amb els serveis de la Comissió responsables del control de les ajudes estatals". El comissari ha explicat que l'objectiu de la "nova fase de la reestructuració del sistema bancari espanyol es realitzi en les millors condicions possibles".

stats