Fiscalitat

Brussel·les amenaça amb portar Espanya a la justícia europea per no haver aplicat l'impost del 15% a les multinacionals

La taxa es va acordar a l'OCDE i a la UE per garantir que les grans empreses paguin un mínim d'impostos

2 min
L'edifici Berlaymont de Brussel·les, la seu principal de la Comissió Europea.

Brussel·lesNou avís de Brussel·les a Espanya. La Comissió Europea ha fet públic aquest dijous que ha enviat un avís a l'Estat perquè ha de transposar la directiva europea que es va aprovar a finals del 2022 i que pretén garantir un nivell mínim d'imposició a escala mundial per a grans empreses multinacionals que operin dins del territori de la Unió Europea. "La Comissió Europea considera prioritari obligar totes les companyies multinacionals a pagar un tipus efectiu mínim del 15%", remarca el comunicat emès per l'executiu comunitari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tots els estats membres de la Unió Europea havien d'aprovar i aplicar aquest impost mínim a grans companyies, i avisar la Comissió Europea abans del 31 de desembre del 2023. Van complir amb aquests terminis la gran majoria dels països del bloc comunitari, menys Espanya, Xipre, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal, que encara no han fet arribar cap informació sobre aquesta llei a Brussel·les.

Per aquest motiu, l'executiu comunitari ha decidit enviar a aquests estats membres un "dictamen motivat". A partir d'aquest dijous, els països en qüestió disposen de dos mesos per adoptar les mesures necessàries i transposar la directiva europea, i respondre a aquest avís oficial de la Comissió Europea. En cas que no compleixin amb aquesta obligació, Brussel·les avisa que pot decidir denunciar-los al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Cal recordar que la Unió Europea va acordar implementar aquest impost mínim del 15% a les grans multinacionals després de l'acord a què es va arribar a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). L'objectiu de la reforma d'aquestes regles fiscals globals és frenar la competència entre estats membres per oferir els impostos més baixos sobre els beneficis empresarials i, d'aquesta manera, evitar que les companyies transfereixin aquests guanys a jurisdiccions amb impostos més baixos o directament a paradisos fiscals.

A hores d'ara, aquest tipus mínim de l'impost de societats s'aplica a les empreses multinacionals o que només operen en un estat i que registren uns ingressos financers superiors als 750 milions d'euros a l'any.

stats