Empreses
Economia Macroeconomia 24/03/2023

El govern espanyol vol facilitar la cotització de Ferrovial als Estats Units i evitar així el trasllat de seu

La CNMV conclou que les empreses espanyoles poden cotitzar als Estats Units des d'Espanya

Núria Rius Montaner / Agències
2 min
La ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, aquest dijous al Congrés dels Diputats.

MADRIDLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha assegurat que les empreses espanyoles poden sol·licitar la seva cotització als Estats Units sense cap impediment, de manera que no seria necessari que companyies com Ferrovial traslladessin la seva seu social fora d'Espanya per poder cotitzar a la borsa dels Estats Units, segons ha publicat Europa Press. Així ho conclouria l'anàlisi que ha dut a terme la CNMV, de bracet amb Borses i Mercats Espanyols (BME) i a instàncies del govern espanyol. De fet, fonts del ministeri d'Economia confirmen a l'ARA que la CNMV "els hi ha traslladat" aquesta conclusió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat que tot indica que el trasllat de la seu de Ferrovial d'Espanya als Països Baixos serà un fet, el govern espanyol ha estat treballant amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i Borses i Mercats Espanyols (BME) per identificar si hi havia elements que complicaven que les empreses espanyoles poguessin cotitzar als Estats Units i a Espanya al mateix temps.

Des del primer minut, el missatge del govern espanyol, arran de l'anunci de Ferrovial de la seva intenció de portar la seu als Països Baixos, però també de la CNMV, ha estat el que no hi ha motius que compliquin cotitzar als Estats Units i alhora a Espanya. Amb tot, la idea era que de la col·laboració entre el regulador i el mercat de valors n'havien de sortir mesures per ajudar les empreses que ho vulguin a la doble cotització tant a Espanya com a l'altre costat de l'Atlàntic, segons ha avançat El Confidencial i expliquen fonts del ministeri d'Economia a l'ARA.

"Hem anat treballant amb la CNMV i BME per identificar possibles factors diferencials del mercat espanyol i, si escau, prendre mesures per facilitar la doble cotització a les empreses espanyoles que així ho desitgin", explicaven fonts de la cartera d'Economia aquest divendres al matí. Aquestes fonts sostenen que també treballen amb l'empresa "per fomentar i impulsar que es disposi de les millors condicions de cotització i finançament".

En el seu moment, la companyia va exposar que la seva intenció era demanar la doble cotització, mantenint-se, per tant, a la borsa espanyola però també a la neerlandesa, i traslladar la seva seu social als Països Baixos amb l'objectiu de travessar als Estats Units i acabar cotitzant a la borsa d'allà. Ferrovial defensava que el mercat dels Estats Units i el Canadà és un dels més grans del món i el de més potencial de creixement en el sector de les infraestructures, però que sense fer el salt als Països Baixos era inviable fer-ho.

Junta el dia 13 d'abril

En tot cas, malgrat aquests moviments del govern espanyol, des de la cartera que dirigeix Nadia Calviño (PSOE) es mantenen en què "no hi ha cap raó que justifiqui la decisió [de traslladar la seu fora d'Espanya]". "Seguim treballant perquè les empreses espanyoles tinguin les millors condicions de finançament i accés als mercats internacionals", afegeixen fonts del ministeri d'Economia.

La companyia té previst aprovar la decisió aquest 13 d'abril en una junta d'accionistes que, segons ha explicat El Confidencial, estarà marcada pel vot contrari al trasllat d'un dels germans de la família Del Pino: Leopoldo del Pino, el quart accionista individual de l'empresa.

stats