Macroeconomia
Economia Macroeconomia 11/10/2022

L'FMI alerta que "el pitjor encara ha d'arribar" i rebaixa les previsions de l'economia espanyola per al 2023

La institució calcula un creixement nou dècimes inferior al previst pel govern espanyol

ARA
2 min
La presidenta del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) alerta: “El pitjor encara ha d'arribar i per a molta gent 2023 se sentirà com una recessió”. Inflació, l'alentiment de l'economia xinesa, i la guerra a Ucraïna, entre altres factors, han tenyit de pessimisme l'informe de perspectives econòmiques d'aquest organisme, presentat aquest dimarts a Washington.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a Espanya, l'FMI també veu les coses més difícils del que planteja el govern espanyol. L'FMI torna a avisar sobre les projeccions de creixement de l'economia espanyola de cara al 2023. La institució ha rebaixat fins a l'1,2% les previsions d'augment de l'activitat econòmica per a l'any vinent, que la ministra d'Afers Econòmics Nadia Calviño havia xifrat en el 2,1%. Alhora, l'FMI ha augmentat tres dècimes la previsió de creixement per aquest any, fins al 4,3%.

Concretament, són uns 10.000 milions d'euros menys de PIB i exactament 9 dècimes de diferència, que s'expliquen per la diferència de pes que donen l'FMI i l'executiu de Pedro Sánchez al pla de recuperació, en un moment de frenada mundial marcada per l'alta inflació i la incertesa per la guerra entre Rússia i Ucraïna.

Espanya és l'únic país de la Unió Europea que encara no ha tornat als nivells d'activitat previs a la pandèmia de coronavirus i, segons l'FMI, no hi arribarà fins al 2024. Amb tot, segons les previsions de la institució duplica la mitjana del creixement de les economies europees aquest any, per sobre d'Alemanya, França i Itàlia.

La inflació s'hauria d'anar relaxant al llarg d'aquest any i el que ve, segons les previsions de l'FMI. D'acord amb l'organisme que dirigeix Kristalina Georgieva, el conjunt de la zona euro passarà d'un IPC mitjà el 2022 del 8,3% al 5,7% el 2023. De tota manera, continuarà sent molt alta en països com Alemanya, on arribarà al 7,2%. A Espanya, es preveu una inflació del 8,8% el 2022 i del 4,9% el 2023.

stats