La crisi de preus
Economia Macroeconomia 22/11/2022

L'OCDE també preveu una frenada econòmica el 2023

La pèrdua de capacitat adquisitiva de les famílies serà una de les principals causes de la desacceleració

2 min
El secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann, en una conferència al mes de març.

BarcelonaL'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) s'ha afegit a la llista d'institucions econòmiques que preveuen una desacceleració de l'activitat econòmica a Espanya l'any que ve. L'organisme, que agrupa les economies desenvolupades del món, apunta a una caiguda del poder adquisitiu de les famílies provocada per la inflació i a la inestabilitat causada per la invasió russa d'Ucraïna com les principals causes de la frenada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, la institució presidida per Mathias Cormann ha revisat a l'alça les seves previsions de creixement per a l'economia espanyola aquest any, però les ha reduït per al 2023 i el 2024, segons el seu nou informe semestral de perspectives econòmiques publicat aquest dimarts. El 2022 l'OCDE preveu, doncs, que el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) espanyol augmentarà un 4,7%, tres dècimes més que la xifra prevista per la institució fa sis mesos. En canvi, el 2023 el creixement serà de l'1,3%, dues dècimes per sota de l'últim pronòstic.

Amb aquesta dada l'organisme internacional s'afegeix a altres institucions que preveuen una caiguda en el ritme de creixement de l'activitat econòmica a Espanya l'any vinent. La dada és més pessimista que les previsions del govern espanyol, que apunta a un 2,1%, i del Banc d'Espanya, que parla d'un 1,4%, però superior a les de la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI), que esperen que l'economia espanyola creixerà un 1% i un 1,2% el 2023 i el 2024, respectivament. Així i tot, el 4,7% pronosticat per a aquest any és superior a les previsions de les altres quatre institucions.

"Malgrat el context econòmic complicat, tots els organismes estan revisant a l'alça la previsió de creixement per a Espanya per a aquest any i preveuen que creixi clarament per damunt del conjunt de la zona euro i la UE tant el 2022 com el 2023", ha indicat l'executiu espanyol en un comunicat. A més, el govern també ha destacat que les xifres de l'OCDE sobre la inflació confirmen que "el 2022 s'ha assolit el pic i que s'anirà reduint gradualment tal com ha passat els últims mesos" al disminuir les pressions sobre els preus de béns i serveis de consum.

De fet, el creixement espanyol del 2023 superarà, segons l'OCDE, el de França i Itàlia, que es quedaran respectivament amb un 0,2% i un 0,6%, i molt per damunt d'Alemanya, on el PIB es reduirà un 0,3%, i el Regne Unit, on caurà un 0,4%, d'acord amb les previsions.

La inflació, principal causa de la desacceleració

En aquest sentit, l'informe de l'OCDE assenyala que les mesures aprovades pel govern de Pedro Sánchez per frenar l'escalada de preus –com el topall del gas o la reducció de l'IVA– han tingut un efecte positiu, però la inflació continua sent una de les principals fonts de desacceleració. Segons l'organisme, el creixement econòmic a l'Estat "s'espera que es frenarà el 2023 i es mantindrà moderat el 2024, sobretot a causa de l'efecte depressiu de la inflació sobre el poder adquisitiu de les famílies", tot i que l'encariment de l'energia afectarà menys Espanya que altres països de la UE.

A més, "la demanda externa més feble" també tindrà un impacte negatiu sobre l'activitat econòmica, així com les pujades de tipus d'interès aprovades pel Banc Central Europeu, que dificultaran la inversió de les empreses, indica el document. Això no obstant, l'organisme assegura que la inversió pública es mantindrà "dinàmica" gràcies sobretot a l'entrada de nous fons europeus procedents del programa Next Generation.

stats