Preus
Economia Macroeconomia 30/03/2023

Per què s'ha desplomat la taxa d'inflació al 3% si els preus continuen pujant?

La taxa anual cau al 3,3% per la comparació amb el març del 2022, quan va esclatar la guerra a Ucraïna

3 min
Una escena del mercat de Sant Antoni de Barcelona.

BarcelonaDesprés de l'augment de la inflació del mes de febrer, al març els preus tornen a moderar-se. L'índex de preus al consum (IPC) ha experimentat una desacceleració al març, amb una taxa de variació mensual del 0,4% respecte al febrer, segons la dada avançada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE); ara fa un mes la dada intermensual era del 0,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la comparativa anual, la taxa de variació s'ha ensorrat fins al 3,3%, més de dos punts i mig per sota de la del mes de febrer, una forta davallada que concorda amb el que ja havien anat anunciant els experts. Fa un any, quan va esclatar la guerra a Ucraïna, els preus de l'energia van escalar de manera desmesurada, cosa que va ser el detonant del fort augment de preus. Ara, 12 mesos més tard i amb els preus de l'energia més estabilitzats –gràcies, en part, a les mesures de contenció imposades pel govern estatal–, la comparació anual queda distorsionada per aquella pujada. Es tracta, en qualsevol cas, de la taxa més baixa des de l'agost del 2021 en termes anuals.

Evolució de la inflació a Espanya els últims dos anys

L'efecte base

Cal tenir present que el fet que la inflació es moderi en termes interanuals no vol dir que els preus no continuïn pujant, però es dona el que els economistes anomenen l'efecte base, que a partir d'aquest mes serà determinant en la comparativa de preus respecte a 12 mesos abans. 

Per aquest motiu, la dada més determinant serà, d'una banda, la variació intermensual, perquè permet analitzar l'evolució tenint en compte l'efecte base; i, de l'altra, la dada de la inflació subjacent –l'indicador que mesura l'evolució dels preus excloent l'energia i els aliments frescos–, que continua alta i que aquest mes s'ha estancat i ha quedat en termes intermensuals en la mateixa taxa que al febrer, 0,7%, i ha disminuït només una dècima en termes interanuals, fins al 7,5%.

Des del ministeri d'Afers Econòmics han destacat que la inflació del març "és gairebé tres vegades inferior a la registrada un any abans" i que la subjacent baixa per primera vegada des del mes de setembre passat, tot i que ho fa en només una dècima. "La baixada sostinguda del preu de l'electricitat, gràcies a l'excepció ibèrica i a la resta de mesures adoptades, ha estat clau perquè la inflació espanyola se situï entre les més baixes d'Europa", afegeixen des del ministeri.

Prudència davant les dades

És per aquest motiu que el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carles Puig de Travy, demana "prudència" davant aquestes xifres, abans que es pequi d'un excés d'optimisme. Així, recorda que "cal continuar desplegant mesures selectives de protecció dels col·lectius socials i del teixit empresarial més vulnerables a la inflació i a l’impacte energètic, especialment via política fiscal, per mantenir la capacitat adquisitiva de les famílies, la competitivitat i nivells baixos d’endeutament". Pel que fa a les mesures estructurals, Puig de Travy insisteix en "el diàleg social com el marc ideal per assolir un acord per repartir els costos entre empreses i treballadors, amb compromisos plurianuals, i accelerar l’aplicació dels fons europeus com a mecanisme per transformar el model productiu i impulsar la productivitat".

Davant la davallada de la inflació en termes anuals, el Col·legi d'Economistes reitera que es deu a "un fet merament estadístic", i recorda que "la inflació subjacent segueix encallada en nivells rècord". En aquest sentit, el degà insisteix que "no es pot seguir esperant que el pas del temps, i el mateix ajustament de les cadenes de valor, acabin solucionant per si mateixos el problema de la inflació subjacent".

La inflació va començar a créixer el gener de l'any passat, quan la taxa anual va arrencar al 6,1%, i va assolir un pic del 10,8% al juliol, principalment per l'alça dels preus energètics, que s'ha anat traslladant a la resta de components i especialment als aliments.

stats