Desigualtat
Economia Macroeconomia 22/05/2023

Quatre barris de la zona alta de Barcelona, al rànquing dels deu més rics d'Espanya

Sant Cugat és el municipi amb menys atur de l'Estat

ARA
2 min
Imatge d'arxiu del barri de les tres Torres, el barri més afluent de Catalunya.

BarcelonaEls barris barcelonins de les Tres Torres, Pedralbes, Sant Gervasi-Galvany oest i Sant Gervasi-la Bonanova es troben entre els deu més rics d'Espanya, segons dades de la renda mitjana anual per habitant del 2020 publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els barris estan, respectivament, entre la setena i la desena posició del rànquing de barris més rics, en una classificació encapçalada per sis barris de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, les Tres Torres tenia fa tres anys una renda anual de 32.958 euros per persona, seguida de prop per Pedralbes, amb 32.462 euros. Sant Gervasi-Galvany oest registrava 30.407 euros i Sant Gervasi-la Bonanova, 28.284 euros. Excepte Pedralbes, que forma part del districte de les Corts, els altres tres barris es troben dintre del districte Sarrià-Sant Gervasi, i tots formen part del que es coneix popularment com la zona alta (o Upper Diagonal) de Barcelona. Les xifres formen part de l'estudi europeu Urban Audit, en el qual participa l'INE, que té com a objectiu ampliar la informació sobre les condicions de vida a les principals ciutats del continent.

Dels 15 barris més rics de l'Estat, a part dels quatre barcelonins, deu formen part del municipi de Madrid i un de Vitòria. El que el 2020 tenia una renda per persona més elevada era El Viso, a la capital espanyola, amb 40.815 euros per càpita, seguit de Recoletos i la Castellana, amb 37.067 i 36.660 euros, també a Madrid.

Les dades contrasten amb les dels barris més pobres de l'Estat. La renda més baixa la va registrar el districte del Polígono Sur de Sevilla, amb 5.816 euros per persona de mitjana, seguida de Los Pajaritos, també a la capital andalusa, amb 6.043 euros, i del barri Juan XXIII d'Alacant, amb 6.503 euros.

Tot i tenir les zones més riques del país, Madrid també compta amb un dels barris més pobres, San Cristóbal, que amb 6.918 euros de renda per càpita va ocupar la cinquena posició entre els barris més pobres de l'Estat. Dels 15 barris més pobres, sis són a la ciutat de Sevilla; tres a Còrdova; dos a Alacant i a Madrid, i un a Múrcia i Màlaga.

Cal tenir en compte que la renda no equival exactament als ingressos per habitant (per exemple, salaris i pensions), ja que inclou els diners de què disposa una família dividits pel nombre de persones que formen el nucli familiar, incloent-hi nens o altres persones sense ingressos. Això explica les xifres baixes d'aquest indicador en comparació amb els sous.

Sant Cugat, el municipi amb menys atur

Per municipis, Pozuelo de Alarcón, a Madrid, és el més ric, ja que el 2020 va registrar una renda de 26.009 euros per càpita; Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), amb 21.304 euros va ser el segon, seguit de Majadahonda, també a Madrid. En aquesta classificació, Barcelona, que és novena amb 16.750 euros, just després de la ciutat de Madrid, que ocupa el vuitè lloc, amb 17.059 euros de renda per habitant.

Agrupats per conurbacions, Madrid i el seu entorn és la primera amb 16.178 euros; la segueixen les de Bilbao, amb 15.519 euros; Barcelona, amb 15.029 euros; Pamplona, amb 14.131 euros; i València, amb 12.858 euros.

Les taxes d'atur més baixes (en aquest cas, amb dades del 2022) corresponen a Sant Cugat del Vallès (5,2%), Pozuelo de Alarcón (5,8%, a Madrid), Sant Sebastià (6,5%) i Las Rozas, de Madrid (6,7%), mentre que les més altes es localitzen a La Línia de la Concepción (29,3%, a Cadis), Ceuta (28%), Linares (25,9%, a Jaén), Jerez de la Frontera (Cadis) i Granada (ambdues amb un 24,2%).

stats