La crisi de preus
Economia Macroeconomia 14/09/2023

El turisme i la construcció impulsen l’economia catalana

La inflació i l'encariment del crèdit frenen el consum de les famílies i la inversió empresarial

2 min
Treballadors en una obra a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl turisme i la construcció van ser els dos motors de l'activitat econòmica a Catalunya el segon trimestre d'aquest any, segons dades de l'Idescat, l'institut d'estadística de la Generalitat, publicades aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un context marcat per l'encariment tant dels preus de béns i serveis de consum com del crèdit, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) català va créixer un 0,2% entre l'abril i el juny, mentre que en comparació amb el segon trimestre del 2022 va augmentar un 1,5%. Aquestes xifres representen una revisió a la baixa respecte a les dades avançades pel mateix Idescat el juliol passat, quan va xifrar en el 0,4% i l'1,8% el creixement trimestral i anual de l'economia catalana. És habitual, però, que els instituts estadístics retoquin les xifres que publiquen inicialment una vegada poden obtenir més dades per calcular els nivells d'activitat a l'economia.

Evolució de l’economia catalana durant la pandèmia
PIB català. Índex 100 = Segon trimestre trimestre del 2019

La inflació i l'increment dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu s'han notat al consum de les famílies, que va disminuir un 0,2% respecte al trimestre anterior. Igualment, la inversió empresarial en béns d'equipament també va caure, en aquest cas un 0,4%, un fet compensat per la inversió en construcció, que va augmentar un 1,6% en un trimestre.

De fet, la construcció va ser el sector que va estirar el carro del creixement, amb un increment de l'1,9% de l'activitat entre l'abril i el juny que situa el PIB del sector un 5,5% per damunt dels nivells del segon trimestre del 2022. De fet, només l'agricultura, amb un 1,5% trimestral, va registrar un increment superior, tot i que continuava un 2,5% per sota dels nivells del mateix període de l'any passat.

Evolució interanual del PIB català
Variació en percentatge del PIB català en comparació amb fa un any. Dades trimestrals

Context d'incertesa

L'economia catalana durant tot l'any ha estat marcada pel context d'incertesa provocat a Europa per la guerra a Ucraïna i la crisi energètica que se n'ha derivat, així com per les tensions geopolítiques (per exemple, a l'Àsia, per l'agressivitat de la Xina sobre Taiwan) i els efectes de les polítiques de covid zero que va seguir Pequín fins al desembre passat i que van alentir l'economia del gegant asiàtic. En aquest sentit, doncs, la indústria catalana és la que més està patint aquesta conjuntura, amb un decreixement del 0,4% respecte al primer trimestre, tot i que va tancar el juny un 1,3% per damunt dels nivells d'un any abans.

L'exportació de béns va créixer un 2,5% en només un trimestre, per damunt de l'1,6% de pujada de les importacions, cosa que permet a Catalunya reduir el dèficit comercial amb l'estranger. A més, el consum dels turistes a Catalunya va ser l'altre element que més va créixer, amb un 28,1% de creixement respecte al primer trimestre.

A més, el sector serveis també va patir una davallada de l'activitat del 0,2%, liderada per la caiguda als sectors professionals i immobiliaris i al sector públic, la sanitat i l'educació. Només l'hostaleria, la restauració i el comerç van compensar parcialment la disminució, gràcies en bona part al turisme i a l'increment habitual que es registra a partir de la primavera en aquests sectors.

stats