Turisme

El turisme, a ritme de rècord en visitants i despesa

Catalunya lidera les visites internacionals del mes d'abril

3 min
Imatge de la platja de Lloret de Mar, una de les que hi ha en aquest municipi de la Costa Brava, on es tancarà el cicle de trobades sobre turisme.

MADRIDEl turisme internacional es recupera i Catalunya n'és una mostra. Aquest va ser el territori que més turistes va rebre a l'abril, just coincidint amb la Setmana Santa. En total, 1,5 milions de viatgers estrangers van arribar-hi, un 32% més en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Des que va arrancar el 2023, un total de 4,2 milions de turistes han passat per Catalunya, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicades aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són xifres que encara queden lleugerament per sota de les registrades abans de la pandèmia, és a dir, el 2019, quan només al mes d'abril van arribar 1,6 milions de turistes i durant el primer quadrimestre d'aquell any en van venir 4,8 milions. Al conjunt d'Espanya, els turistes que van arribar al mes d'abril superen els registrats el 2019, però per molt poc. Enguany, Espanya ha rebut 7,2 milions de turistes a l'abril, un 1,2% més que el 2019 (7,1 milions). Des que va arrencar l'any, han passat per l'Estat un total de 21,3 milions de turistes, un registre que també és lleugerament més alt que el de l'any passat.

Amb aquestes dades a la mà, el ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, ha anticipat que confien que aquest sigui un any "extremadament bo" tant pel que fa a l'arribada de visitants com la despesa. Per ara, la previsió de la cartera que pilota Gómez és que entre maig i octubre d'aquest any arribin 52,3 milions de turistes (en un escenari moderat) i 54,8 milions de turistes en un escenari optimista. L'any 2019 durant el mateix període de temps van arribar 53,1 milions de turistes.

A Catalunya la segueixen les Illes Balears amb 1,1 milions de viatgers internacionals, Andalusia i les Illes Canàries. "No podríem parlar de totes aquestes dades sense tenir en compte l'esforç que s'ha fet durant la pandèmia i davant les dificultats per la invasió de Rússia a Ucraïna", ha afirmat Gómez. Pel que fa a la procedència dels visitants, torna a destacar el Regne Unit com a líder indiscutible amb 1,4 milions de visitants a l'abril, seguit d'Alemanya i França. I el país que registra un creixement més gran en comparació amb anys anteriors són els Estats Units, amb un repunt interanual del 60%. Un dels objectius del govern espanyol és el de recuperar el mercat asiàtic, en particular el xinès, i més en un moment en què la política de covid zero ha quedat enrere.

Despesa pels núvols

A banda de les bones dades d'arribada de turistes, el ministeri també ha destacat que la despesa torna a estar pels núvols. Malgrat que els allotjaments o l'hostaleria han incrementat els preus en comparació amb el 2019 i, per tant, per la mateixa activitat la despesa és més gran, el ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ho vincula a un "turisme de qualitat i de major nivell, que molts cops va de bracet d'un major cost". "Ens volem allunyar del turisme low cost", ha remarcat Gómez en una trobada informativa amb periodistes.

A l'abril la despesa turística va ser de 8.480 milions d'euros, un 22,7% més que el 2022 i un 20,2% més en comparació amb l'abril de la prepandèmia, és a dir, de l'any 2019. A l'abril, una de les partides on més diners van destinar els turistes internacionals és la relacionada amb les activitats, seguida del transport i l'allotjament. Precisament, el sector turístic apuntava a l'ARA que, en el cas de les habitacions d'hotel, a l'abril, maig i juny s'havien incrementat un 15% respecte al 2019, exemplificava una cadena hotelera. Amb tot, el ministre ha descartat que les eleccions del 23-J puguin tenir un impacte sobre la bona marxa del turisme.

stats