TECNOLOGIA
Economia 26/04/2019

“La majoria dels ‘riders’ depenen de Glovo per viure”

Una inspectora de treball i un advocat de l’empresa de repartidors debaten sobre els treballadors

Paula Solanas
2 min
La Inspecció de Treball ha investigat els casos d’un miler de repartidors.

BarcelonaLes sentències sobre la relació entre les plataformes de repartiment i els seus missatgers han deixat clar que encara no hi ha un criteri judicial unificat que defineixi la irrupció de la tecnologia en el món del treball. És per això que el Col·legi d’Advocats de Barcelona (Icab) va intentar alertar ahir dels “desajustos” que provoca la manca d’adaptació de la normativa laboral a l’era digital. En una jornada sobre l’impacte de les noves tecnologies en les relacions laborals, l’organisme va aconseguir seure en una mateixa taula una inspectora de Treball i un dels advocats que defensa Glovo als tribunals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La inspectora, Elisenda Giral, va arrencar la seva intervenció insistint que no actuava com a portaveu de la Inspecció. No obstant, va deixar algunes pistes sobre la posició que el supervisor de les males praxis laborals ha pres en els últims anys en aquest debat. Com va recordar Giral, només a Barcelona la Inspecció de Treball ha investigat un miler de repartidors que en algun moment han treballat a través de plataformes com Deliveroo o Glovo. “Hi ha estudiants que presten serveis ocasionalment i gent que ho fa per complementar una altra ocupació, però el volum més important pretén obtenir els ingressos necessaris per viure”, va constatar la inspectora. I va etzibar: “No compleixen els requisits d’un autònom dependent”, que és el que Glovo defensa que són aquests treballadors. Així, va assegurar que el repartiment dels horaris i la manera en què les aplis donen instruccions són els aspectes claus en què s’ha centrat la inspecció per determinar si els riders són falsos autònoms.

A l’altra banda del debat, l’advocat Ricardo Oleart -que ha representat Glovo en algunes de les demandes interposades per repartidors- va defensar que el treball a demanda “s’està prejutjant sense entrar en la realitat”. “Fan servir els seus mitjans i entren a treballar quan volen”, va afegir. En la seva opinió, el debat sobre les plataformes de repartiment requereix anar “cas a cas”, ja que el grau de dependència amb l’aplicació varia en funció del missatger. “Hi ha una zona de grisos”, va esgrimir Oleart.

Els diputats de la junta de govern de l’Icab Rodolfo Tesone i Emma Gumbert van aprofitar la jornada per advertir que la transformació general ha creat “llacunes” legals que fan que els advocats estiguin “indefensos” en alguns casos. A banda de les plataformes de treball, els advocats també es van referir a temes com el dret a la desconnexió o la protecció de dades.

Precisament, aquesta setmana s’ha celebrat a Barcelona la primera trobada internacional de riders per abordar des d’una perspectiva global les seves condicionals laborals. L’associació RidersXDerechos i el sindicat IAC van organitzar dijous i divendres les jornades El meu cap no és un algoritme, amb un programa de conferències en què acadèmics, especialistes en dret laboral i repartidors de diversos països van compartir les seves experiències en l’economia de plataforma.

stats