Mango tanca les botigues pròpies i la venda online a Rússia

La companyia mantindrà oberts la meitat dels locals que té al país, que estan en mans de franquiciats

2 min
Imatge d'una botiga de Mango.

Mango ha seguit els passos d'altres gegants mundials i ha decidit deixar d'operar a Rússia com a conseqüència de l'inici de la invasió d'Ucraïna. Així ho ha anunciat el grup de moda en un comunicat, en el qual ha explicat que tancarà les botigues pròpies, així com la venda a través de la seva web. És la primera empresa catalana que pren la decisió d'interrompre les seves operacions al país presidit per Vladímir Putin.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, Mango mantindrà obertes 65 botigues que estan gestionades per franquiciats (és a dir, que no són propietat de Mango sinó que operen amb una llicència de la companyia). En total, el grup català té 120 botigues a Rússia. Això significa, per tant, que la meitat de les seves botigues tancaran. Els marketplaces (botigues online) que també venen roba de Mango al país podran seguir operant.

Ara bé, encara que les franquícies i els marketplaces continuïn oberts, no està clar si ho podran fer durant gaire temps, ja que el bloqueig que Occident ha imposat a Rússia dificulta enormement —per no dir del tot— fer arribar els productes o cobrar-los. Aquest tipus de locals "podran continuar operant i distribuint peces de Mango en funció de la seva disponibilitat actual d'estoc", diu la companyia en el comunicat. En altres paraules, de producte nou no n'arribarà i, quan s'acabi, no n'hi haurà més.

Setzena empresa catalana

El grup presidit per Isak Andic té 800 treballadors a Rússia. "Per responsabilitat [amb ells] hem intentat protegir l'operativa al país fins a l'últim moment", ha dit Mango en un comunicat. "Malgrat tot, finalment Mango ha pres la decisió de cessar temporalment les seves operacions a Rússia, tancant les botigues pròpies i la seva plataforma online pròpia i paralitzant l'enviament de nova mercaderia cap al país".

Mango ha afirmat, a més, que garantirà "la cobertura i el suport als seus treballadors durant els pròxims mesos".

Amb aquesta decisió, el grup català ha seguit els passos d'altres, com per exemple els suecs H&M, que també han decidit tancar a Rússia. Tot i així, el gegant del sector, Inditex, encara no ha pres cap decisió al respecte.

Mango era la setzena empresa catalana per facturació abans de la pandèmia (el 2020 va caure a la dinovena posició per culpa del covid) així com la vuitena principal companyia exportadora.

stats