Habitatge

Inauguració convulsa de The District: cops i empentes, un detingut i diversos denunciats

Entitats com el Sindicat de Llogateres i Llogaters havien convocat una protesta contra la trobada de "fons voltor"

3 min
Treballadors d'empreses immobiliàries que participen a la fira immobiliària The District, parlen amb la policia després que els activistes els llancessin pols de colors durant una protesta per denunciar la crisi de l'habitatge i els desnonaments, a Barcelona, el 19 d'octubre de 2022.

BarcelonaInici convuls de la primera edició del congrés The District a Barcelona, dedicat especialment al sector de la inversió immobiliària. Els Mossos han detingut una persona i n'han denunciat una desena per desobediència, després que uns 300 manifestants i activistes pel dret a l'habitatge, segons el Sindicat de Llogateres i Llogaters, hagin irromput aquest dimecres a la inauguració de l'esdeveniment, que se celebra al recinte de la Fira de Barcelona de Montjuïc fins divendres. Una cinquantena d'entitats socials havien convocat una protesta a les portes de l'esdeveniment per reivindicar que "els fons d'inversió no són benvinguts" a la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un grup reduït de manifestants ha aconseguit entrar dins el congrés i ha obligat a arrencar la primera edició del The District amb dues hores de retard. Un cop dins, s’han concentrat davant dels estands i han desplegat una pancarta on es podia llegir “Defensem la vida. Aturem The District”. L'entrada dels manifestants al recinte de la Fira ha coincidit amb l'arribada dels primers assistents a l'esdeveniment i s'han produït alguns cops i empentes.

Finalment, agents dels Mossos d'Esquadra han fet fora els activistes i han detingut un dels manifestants, mentre els altres han continuat la protesta a la plaça Espanya. Allí han cridat i han llançat pintures fluorescents i ous a alguns congressistes, com es pot observar a la fotografia. Dues ambulàncies també s'han traslladat a la zona per atendre un dels concentrats, que segons fonts presencials ha patit un atac d'angoixa provocat per l'actuació policial.

Les entitats havien demanat a l'Ajuntament de Barcelona que anul·lés l'esdeveniment i l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, els va respondre ahir en una carta que comparteix la "preocupació" pel fet que "fons voltor es trobin a Barcelona" en el marc del congrés immobiliari. Tot i això, els va recordar que no té atribucions per programar o desprogramar activitats a la Fira de Barcelona, però es va comprometre, com a presidenta del consell general de l'ens firal, a "fer arribar el malestar" a la cúpula.

De fet, el seu partit, Barcelona en Comú, també ha convocat una concentració contra The District aquest dimecres a les 18 hores davant les Torres Venecianes de l'avinguda Maria Cristina, a tocar del recinte firal de Montjuïc, per reivindicar que "l'habitatge és un dret, no una mercaderia". El grup municipal va enviar un comunicat fa dos dies en què denunciava que el sector immobiliari "ofega tota l'economia i frena una llei d'habitatge urgent".

El congrés respon

La resposta de The District davant l'ocupació del saló durant una hora per part dels manifestants no s'ha fet esperar. Els organitzadors han defensat que en el moment actual falta oferta d'habitatge especialment per a les persones més vulnerables i que el mercat està "molt més regulat" que abans de la crisi del 2008.

"Els fons voltor no existeixen, estan extremadament tutelats", ha assegurat Albert Planes, director general de The District. El congrés espera reunir uns 7.000 professionals i més de 380 experts de tota la cadena de valor de la indústria entre aquest dimecres i divendres al recinte de la Fira de Montjuïc. 

Organitzat per Nebex i presidit pel conegut inversor immobiliari Juan Velayos, The District ocupa el forat que ha deixat enguany l'emblemàtic congrés immobiliari Barcelona Meeting Point (BMP) i debatrà sobre les tendències d'inversió del sector per al 2023. Enguany compta amb més de 250 firmes expositores com Colonial, CBRE, AEDAS Homes o Servihabitat. Entre els participants, hi haurà des de fons d'inversió fins a bancs, grans tenidors, administracions, operadors, promotors, agències comercialitzadores o consultores. 

Tot i que l'afluència de congressistes era escassa, la resta del matí el congrés s'ha desenvolupat amb normalitat.

stats