ECONOMIA
Economia 16/02/2012

L'economia catalana cau un 0,4% i s'acosta a la recessió

El conseller d'Economia fa pública la dada del quart trimestre i admet que caldrà revisar la previsió de creixement, que inclou el pressupost per al 2012. Mas-Colell, sobre la rebaixa de Moody's: "El problema no són les qualificacions, sinó el context econòmic"

Oriol March
1 min

BarcelonaL'economia catalana s'acosta a la recessió. El quart trimestre va tancar amb una caiguda del 0,4%. En el conjunt de l'any, el PIB català va créixer un 0,7%. Les dades les ha donat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, des del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La previsió de creixement per al primer trimestre de l'any que contempla el Govern és de 0,7 punts. Si en aquesta etapa el creixement torna a ser negatiu, Catalunya entraria en recessió. En tot cas, i en la línia del que també està apuntant el govern espanyol, Mas-Colell ha obert la porta a revisar les previsions de creixement catalanes per a aquest 2012.

Mas-Colell ha assegurat aquest dijous, en referència a la rebaixa de la qualificació del deute català per part de Moody's, que el problema no és el ràting, sinó "el context econòmic europeu". En tot cas, el conseller d'Economia ha volgut relativitzar la rebaixa de la qualificació del deute i ha apuntat que aquesta devaluació ha afectat 81 ens sub-estatals a tota Europa.

PIB espanyol

D'altra banda, l'Instituto Nacional de Estadística (INE) ha confirmat que l'economia espanyola va caure un 0,3% l'últim trimestre del 2011 i va créixer un 0,7% durant tot l'any. La caiguda del consum familiar, que ha registrat un retrocés en l'últim any de l'1,1%, i la contracció de la despesa pública (3,6%) i de la inversió empresarial (6,2%), han provocat la desacceleració de l'economia espanyola en l'últim trimestre del 2011. Si aquest primer trimestre de l'any el torna a tancar en negatiu, l'economia espanyola entrarà en recessió.

stats