Economia 05/03/2015

La Generalitat reclama 900 milions a l'Estat per l'augment de la recaptació d'impostos

El conseller d'Economia busca 1.800 milions per quadrar la despesa social dels comptes del 2015

Ara
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell

BarcelonaLa Generalitat reclama 900 milions extra a l'Estat per l'augment de la recaptació d'impostos. Són diners que Catalunya rep de la bestreta ordinària sobre els ingressos per impostos i que, segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, "estan subestimats". La recaptació es liquida a dos anys vista. "Però són ingressos que nosaltres necessitem ara, estem finançant l'Estat en 900 milions", s'ha queixat el titular d'Economia en una entrevista a TV3. "I després l'Estat gesticula quan ens fa ingressos via el Fons de Liquiditat Autonòmica". "És igual, que gesticulin", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat necessita 1.800 milions d'euros –segons ha xifrat Mas-Colell mateix– per quadrar la despesa dels pressupostos que ahir es van aprovar al Parlament. "El que no farem és reduir la despesa, perquè la despesa és fonamentalment despesa social", ha recordat. Mas-Colell ha reconegut que aquest 2015 hi continuarà havent "tensions de tresoreria".

L'altre flanc que tornarà a obrir Mas-Colell per arribar a aquests 1.800 milions és el del repartiment del dèficit. Avui mateix el conseller d'Economia enviarà una sol·licitud formal al ministre Montoro demanant que es convoqui una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera perquè la nova autoritat fiscal independent es pronunciï sobre la distribució del dèficit. "Es fa una política que pretén pressionar més les autonomies que el govern central i deliberadament es busca un resultat en què es pugui dir a posteriori que les autonomies no compleixen. No és un tema només comptable, és de fondària política", ha insistit Mas-Colell.

"Ja tinc els bitllets de l'AVE comprats per anar a Madrid a negociar", ha dit el titular d'Economia.

Mas-Colell admet que parla poc amb el ministre Montoro. "Ens comuniquem més per la premsa del que seria desitjable. Això no vol dir que les relacions entre la conselleria i el ministeri no siguin fluïdes", ha dit.

stats