Economia 03/05/2012

Mas-Colell vol que les rendes altes paguin la totalitat dels medicaments

El conseller d'Economia publica un article a 'El País' en què defensa que les rendes superiors a 100.000 euros paguin el 100% dels fàrmacs i que s'incorpori una taxa de cinc euros per dia d'hospitalització

Ara / Acn
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha escrit un article al diari 'El País' d'aquest dijous en què proposa que les rendes superiors a 100.000 euros paguin el 100% del preu dels medicaments i que s'incorpori una taxa de 5 euros per dia d'hospitalització .

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, el conseller proposa cobrar els transportistes per fer servir les autovies.

Mas-Colell assegura en l'article que les mesures que ha aprovat el govern espanyol respecte a sanitat van "en la bona direcció" però són "massa tímides". Així, el conseller demana anar més enllà en el copagament sanitari.

Mas-Colell admet que en una primera fase d'austeritat "és possible" fer "alguns estalvis sense modificar el marc jurídic bàsic". Diu el conseller que a Catalunya això s'ha fet, i que la despesa departamental ha baixat un 9,35% l'any 2011. Però més enllà d'això afegeix que "si no es modifica aquest marc", les possibilitats d'ajustament en les grans partides de despesa "s'esgoten aviat".

El conseller d'Economia invoca la legitimitat que dóna portar "dos anys implementant programes d'austeritat difícils i severs" per retreure al govern de Mariano Rajoy que les mesures que ha pres fins ara per reduir el dèficit públic "queden molt curtes".

És aleshores quan parla d'exemples concrets, i cita el copagament sanitari. Mas-Colell no entén que es condicioni al nivell de renda "de forma tan moderada" i considera que els treballadors amb rendes superiors als 100.000 euros anuals "podrien pagar el 100%" dels medicaments, i no el 60% com proposa la reforma.

El titular de la cartera catalana d'Economia considera aquesta reforma essencial si es té en compte que la despesa sanitària "augmentarà de forma potser gradual, però en qualsevol cas segura". I afirma: "No serà possible en el futur canalitzar el seu finançament estricte a través dels recursos fiscals de caràcter general".

A més, Mas-Colell recorda que des de Catalunya s'han recomanat mesures de copagament sanitari addicionals, com ara una tarifa de 5 euros per dia d'hospitalització. El conseller es mostra decebut perquè mesures com aquesta no s'hagin tingut en compte i augura que "tard o d'hora" acabaran "imposant-se". De fet, diu, "en les circumstàncies actuals ens sembla poc valent no haver-ho fet ja".

Finalment, parlant de l'àmbit de les infraestructures, el conseller titlla d'"incomprensible" que no es prevegi la introducció de l''Eurovinyeta', iniciativa europea "ja introduïda a diversos països" que grava amb una taxa la utilització d'infraestructures viàries per part de vehicles de gran tonatge.

stats