SANITAT
Economia 03/05/2012

Mas-Colell sobre noves taxes sanitàries: "El copagament moderat és comú a Europa"

El conseller d'Economia demana a Madrid "llibertat d'acció" per aplicar noves taxes com els cinc euros per hospitalització per "preservar" la qualitat del sistema

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha defensat aquest dijous les propostes de noves taxes sanitàries per part del Govern, assegurant que el pagament "moderat" en sanitat és normal a països europeus com Alemanya i que Espanya és on la gratuïtat continua més estesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha explicat que les propostes com fer pagar el 100% dels medicaments a les persones amb rendes de més de 100.000 euros anuals o bé la taxa de cinc euros en concepte de dietes durant les estades hospitalàries són exemples que llança al govern de Madrid per complir els objectius d'estalvi que vol obtenir.

Mas-Colell ha donat més detalls d'aquestes idees, avançades en un article que el conseller publica a 'El País', i ha matisat que hi hauria "molta lletra petita" a afegir si el govern espanyol les acaba acceptant. Per exemple, ha dit que n'haurien de quedar exempts els ciutadans amb rendes baixes o bé serveis com les urgències o les unitats de cures intensives.

També s'ha mostrat partidari de fixar un topall màxim en el cas del pagament dels medicaments, de manera que les rendes altes no hagin de pagar de manera il·limitada en cas de patir alguna malaltia que requereixi grans dosis de despesa.

En declaracions als mitjans després de participar en unes jornades empresarials a Barcelona, Mas-Colell ha defensat aprofundir de manera "moderada" en aquests copagaments. "Cal respectar el principi universal de sanitat, encara que tocant el principi de gratuïtat".

Ha exigit al govern espanyol "llibertat d'acció" per prendre aquest tipus de mesures. "No demanem que Madrid faci, ens conformem amb que deixi fer", ha insistit. Segons el conseller, els estalvis que preveu Rajoy en matèria sanitària no s'aconseguiran només amb les mesures que va avançar fa uns dies.

stats