Economia 05/12/2011

Mena: "Rotundament sí, a moure els festius"

El conseller d'Empresa i Ocupació recorda que acumular els festius intersetmanals amb els caps de setmana "és la millor opció per a tothom"

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha expressat, aquest matí de dilluns a El món a RAC1, que està completament a favor de canviar les dates festives i celebrar els dies festius en dilluns i divendres, per tal d'annexionar-los als caps de setmana. El moviment dels dies intersetmanals, Mena recorda que es negocia amb els sectors més afectats. Per això, ha indicat que l'any que ve ja estan pactats la majoria de dies, i no només amb el comerç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El titular d'Empresa i Ocupació assegura que acumular els festius amb els caps de setmana "és la millor opció per a tothom", ja que també s'ha parlat amb els hotelers i també els sembla bé. A més a més, reconeix que no és un tema fàcil per la quantitat d'actors que implica. Mena diu que "costa de negociar amb tothom", ja que s'han de posar d'acord també amb l'Església. "Jo penso que podria fer-se algun pas en el futur" i que "alguna data festiva es podria reconduir cap a dilluns".

Taxa turística

El conseller d'Empresa i Ocupació no ha desmentit que hi hagi tard o d'hora una taxa turística, però ha reconegut que el preu d'aquesta mai pot ser homogeni. De fet, ha dit que dependrà del "lloc i de l'allotjament", ja que no es pot cobrar el mateix "a algú que va a un hotel de la costa que a un càmping". Entre les dades que ha donat, ha explicat que els guanys que generaria serien a repartir entre la Generalitat i els municipis, i que seria un impost finalista que, adverteix, "també hauria de revertir sobre el sector".

L'atur

A la pregunta de si s'ha tocat fons en la xifra d'aturats, Mena no ha contestat que sí i ha advertit que "les perspectives són difícils". Tot i això, ha indicat que alguns sectors ja "han començat a girar" i que l'ocupació és l'última part de la crisi que "mostra la recuperació".

Funció pública

Mena ha destacat que la productivitat dels funcionaris ha millorat en els últims anys, però que tant "la pública com la privada" haurien de millorar a Espanya i a Catalunya. No aposta per l'acomiadament de treballadors públics, però sí que aposta directament per la mobilitat i la recol·locació d'aquests com a condició per no haver-ne de fer fora. Sobre els sindicats a la funció pública, ha dit que a cada nou conveni "es pactaven més alliberats sindicals", una afirmació que estava en la línia del debat del programa de ràdio en què s'havia opinat que hi havia una "sobrerepresentació" sindical.

Pirmi

Les activitats cíviques i socials han estat la causa de moltes eliminacions del Pirmi. El conseller ha afirmat que hi havia "un 93% de persones que cobraven el Pirmi sense fer les activitats que la llei obliga".

stats