Alimentació

Mercabarna creixerà un 22% en espai i fa un gir cap a l'alimentació eco

El polígon acorda la compra d'uns terrenys de 173.194 metres quadrats al Consorci de la Zona Franca de Barcelona

2 min
Una de les parades de Mercabarna

BarcelonaEl mercat més gran de Barcelona sumarà encara més metres quadrats. L'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha anunciat aquest dilluns la compravenda d'una nova parcel·la de 173.194 metres quadrats al Consorci de la Zona Franca de Barcelona per fer créixer en un 22% la superfície que ocupa avui dia Mercabarna. Aquesta operació suposarà una inversió inicial d'uns 70 milions d'euros i permetrà a la instal·lació fer un salt endavant, en línia amb l'auge de l'alimentació sostenible i de proximitat. El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha calculat que amb l'expansió se sumaran fins a 3.500 nous llocs de treball als prop de 7.500 empleats de 600 empreses que hi treballen actualment. "Aquesta ampliació respon a una visió estratègica", ha emfatitzat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les noves instal·lacions facilitaran que moltes companyies que demanaven més espai a les administracions des de feia anys puguin guanyar superfície. Tot i això, també servirà per començar a desenvolupar noves activitats, sobretot centrades en la innovació i la reducció de l'impacte sobre el medi ambient de la indústria. Collboni no ha concretat del tot els projectes, però ha avançat que es traslladaran a Mercabarna noves empreses de plats preparats i precuinats, a més de start-ups vinculades al sector agroalimentari. D'altra banda, s'hi incorporaran nous serveis de logística per donar resposta a les necessitats de subministrament alimentari de la ciutat. "Estem davant d'un canvi de valors i un nou enfocament de com ha de ser el creixement econòmic", ha dit el dirigent socialista.

Un 11% del PIB barceloní

Les empreses que operen a Mercabarna representen una facturació anual agregada d'uns 5.000 milions d'euros, ha assegurat Collboni, i són responsables de l'11% del PIB de Barcelona i el 3,8% de Catalunya. Colau també ha insistit que l'acord amb el Consorci (una negociació complexa que s'ha allargat durant l'últim any) consolidarà un futur "brillant" per al centre de distribució majorista i el sector econòmic i alimentari de la ciutat. "Mercabarna haurà passat de ser un mercat de mercats a un hub alimentari en un ecosistema per al sector", ha afirmat la regidora de Comerç i Mercats i presidenta del polígon comercial, Montserrat Ballarín. La venda formal dels terrenys se signarà al novembre, després que els consells d'administració de totes dues institucions hi donin llum verda.

stats