Laboral

CCOO situa el sector serveis en el punt de mira de l'assetjament sexual en l'àmbit laboral

El sindicat rep 81 consultes durant el primer any de l'Observatori de l'Assetjament Sexual i per Raó de Sexe

2 min
Treballadores de la llar

MADRIDTot i que no hi ha un perfil concret de víctima d'assetjament sexual en l'àmbit laboral, perquè les causes són "estructurals", la precarietat i la feminització posen en el punt de mira algunes activitats concretes on la possibilitat d'escapar-se d'una situació així és més difícil: és el cas del sector serveis, seguit de la feina de la llar i les cures, així com les residències i l'ajuda a domicili.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho conclou CCOO després d'un primer any de funcionament del seu Observatori de l'Assetjament Sexual i per Raó de Sexe. Des que es va posar en marxa aquesta eina, el sindicat ha rebut 81 consultes, la meitat vinculades a obtenir informació i 18 de víctimes que van patir assetjament sexual a la feina i que van demanar ajuda. En concret, d'aquestes el 78% va patir assetjament sexual i un 22% assetjament per raó de sexe.

La diferència entre totes dues situacions és que l'assetjament sexual se circumscriu al que és sexual, mentre que l'assetjament per raó de sexe suposa un tipus de situació laboral discriminatòria molt més àmplia i no implica intencionalitat sexual per part de la persona agressora.

Cal recordar que segons l'última macroenquesta de l'any 2019 sobre violència contra la dona, que elabora el ministeri d'Igualtat, un 40,4% de les dones més grans de 16 anys a Espanya van declarar haver patit assetjament sexual en algun moment de la seva vida, de les quals un 17,3% assenyalaven directament l'àmbit laboral. "Estem parlant d'un milió i mig de situacions", ha recalcat en roda de premsa aquest dilluns Carolina Vidal, secretària confederal de dones, igualtat i condicions de treball de CCOO.

"L'assetjament sexual i per raó de sexe segueix sent un delicte ocult i ocultat", ha lamentat el secretari general de CCOO, Unai Sordo. El sindicat denuncia que aquesta invisibilitat és perquè aquestes situacions encara es consideren una "taca", tant per a la víctima que la pateix com per a l'empresa on es produeix la situació d'assetjament sexual o per raó de sexe. De fet, en el cas de les treballadores de la llar s'hi suma la dificultat de poder conèixer el que passa dins la casa.

El balanç que fa el sindicat del primer any d'aquest Observatori és "positiu" per la "funció pedagògica i de sensibilització", ha destacat Vidal, tot i que reconeixen que encara han de fer un "esforç important" per aprofundir en el coneixement d'aquesta eina entre els treballadors. La secretària confederal de dones de CCOO ha destacat que després del cas Rubiales es van "doblar" les visites a l'Observatori: "Això significa que quan es fa visible aquesta realitat, es busquen més respostes", ha dit.

Per a CCOO, els convenis col·lectius i sobretot els plans d'igualtat de les empreses són "imprescindibles" per desplegar mesures "cautelars" que "protegeixin des del primer minut", ha dit Vidal. A Espanya, des de l'any 2019 les empreses de més de 50 treballadors estan obligades a tenir un pla d'igualtat.

Els sindicats avisen que una reforma dels subsidis d'atur s'ha de discutir a la mesa del diàleg social

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha advertit aquest dilluns al govern espanyol que una reforma dels subsidis de les persones que estan a l'atur s'ha de discutir a la mesa del diàleg social i no amb Brussel·les. Segons ha publicat El País, el govern espanyol ha acordat amb l'executiu comunitari una reforma d'aquestes prestacions per incentivar la incorporació dels treballadors a l'atur al mercat laboral, però sense tocar l'import que reben. Álvarez també ha advertit que abans de parlar dels subsidis d'atur "cal abordar com millorar el funcionament dels serveis d'intermediació d'ocupació perquè les persones puguin retornar al mercat laboral". En la mateixa línia s'ha pronunciat el secretari general de CCOO, Unai Sordo: "La intermediació dels serveis públics és marginal", ha lamentat. Sordo ha explicat que no tenen coneixement de la proposta del govern espanyol.

stats