Mercat laboral

Com demanar la nova ajuda de 200 euros: terminis i requisits

Prop de 570.000 persones ja han sol·licitat el xec del govern espanyol en les primeres 24 hores

2 min
Un client comprant  en  un supermercat.

BarcelonaDes d'aquest dijous ja és possible sol·licitar la nova ajuda de 200 euros aprovada pel govern espanyol per a les persones amb ingressos baixos, que són les que més pateixen l'increment dels preus. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que en només un dia ja han demanat aquest xec prop de 570.000 persones. En les primeres 24 hores en què s'ha obert la convocatòria ja s'han rebut un total de 85.284 peticions a Catalunya. Es tracta d'un subsidi directe per ajudar els ciutadans a fer front al cistell de la compra i les factures, que s'han disparat en l'últim any, com la de l'electricitat o l'habitatge.

Requisits

Aquesta ajuda la poden demanar tant treballadors assalariats com autònoms i persones que estiguin a l'atur. Els requisits són tenir la residència fixada a Espanya i acreditar que es tenen uns ingressos inferiors a 27.000 euros i un patrimoni de menys de 75.000 (en aquest càlcul del patrimoni s'exclou l'habitatge habitual).

Per calcular els imports, se sumaran els de totes les persones que comparteixin el domicili familiar: és a dir, les del beneficiari que demana l'ajuda i el seu cònjuge o parella de fet. L'Agència Tributària també comptabilitza els descendents menors de 25 anys, o amb discapacitat, que tinguin una renda inferior a 8.000 euros i els ascendents de fins a segon grau (pares i avis). En canvi, en queden exemptes les persones que comparteixen pis i que no tinguin una relació familiar.

D'altra banda, queden excloses de l'ajuda les persones que ja estiguin cobrant l'ingrés mínim vital i aquelles que perceben una pensió d'algun dels règims de la Seguretat Social.

On s'ha de demanar?

Per facilitar els tràmits, l'Agència Tributària ha habilitat un formulari online. Per presentar la sol·licitud, és necessari disposar del sistema Cl@ve, un certificat electrònic o el DNI electrònic. També pot presentar el formulari un tercer apoderat. Al document s'hi han d'incloure les dades personals, el domicili i el compte bancari on s'ingressaran els 200 euros. No cal aportar més documentació perquè l'Agència Tributària creuarà les dades amb les d'altres organismes públics i la Seguretat Social, de manera que podrà comprovar si el sol·licitant compleix els requisits.

Terminis

L'ajuda es pot demanar des d'aquest dijous fins al 31 de març.

stats