Laboral

Permisos per regles doloroses: la cara i la creu de la nova mesura del Govern

Es podran demanar fins a vuit hores al mes que s'hauran de recuperar en els quatre mesos següents

3 min
Treballadors públics del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), en una imatge d'arxiu.

BarcelonaPer a qui pateix una regla dolorosa, els dies de la menstruació es poden convertir en un tràngol incapacitant i difícil de compaginar amb una jornada laboral normal. Però el tabú al voltant d'aquest malestar s'ha començat a trencar i el permís específic per a aquestes situacions ja és una realitat en algunes administracions públiques. La Generalitat ha acordat aquest dijous amb els sindicats dels treballadors públics tirar endavant dos nous permisos: un de vuit hores al mes recuperable per regles doloroses i un altre d'absència retribuïda de fins a tres dies per dol gestacional.

En què consisteix el permís per regles doloroses?

Aquest permís serà de fins a vuit hores (una jornada laboral) al mes i es podrà recuperar en els quatre mesos següents, en fraccions de com a mínim 30 minuts, des que el demani la persona afectada. És a dir, es podrà entrar abans a la feina o bé sortir-ne més tard fins a compensar el temps d'absència. El Govern ha estès aquest mateix supòsit al climateri, que és com es coneix l'etapa en què comença la menopausa, fins que en desapareixen els símptomes.

Des de quan es podrà demanar i com?

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat durant la roda de premsa posterior a la reunió amb els sindicats CCOO, UGT i IAC que l'aplicació dels dos permisos serà immediata, un cop estigui a punt la implementació interna. Per demanar-lo, les persones que se sentin indisposades per la regla hauran d'omplir una declaració responsable per comunicar la seva absència de la feina, un tràmit que es podrà fer telemàticament.

Per què es planteja ara aquesta mesura?

Els sindicats expressaven a l'ARA abans de l'acord que s'han mostrat sorpresos per la celeritat amb què la Generalitat els ha convocat per negociar aquestes mesures. Des de CCOO lamenten que es faci servir la paraula permís, quan es tracta d'una "flexibilització horària" que s'ha de recuperar més endavant. A més, plantegen que la facilitat per demanar aquest justificant pot tenir un efecte dissuasiu en la tramitació de la baixa laboral per regla incapacitant, que el govern espanyol vol impulsar dins la llei de salut sexual. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha insistit que aquestes dues mesures tenen objectius diferents, ja que el permís del Govern es planteja per a aquells malestars puntuals que impedeixen treballar de manera normal (cansament extrem, nàusees, dolor abdominal), mentre que la baixa mèdica s'hauria de reservar per a patologies reconegudes com l'endometriosi. La UGT també ha celebrat l'acord, però considera que les mesures no són suficients i ha reclamat que es convoqui el Grup de Conciliació i Flexibilitat Horària.

Qui més ha regulat permisos per regles doloroses?

El consell de ministres va donar llum verda a l'agost a la nova llei de l'avortament, que, entre altres mesures, també incorporava la baixa laboral per regles doloroses. La nova norma, però, no ha entrat en vigor i tot just aquest dijous se n'han votat les esmenes al Congrés de Diputats. Aquestes baixes per regla incapacitant es podran cobrar des del primer dia, mentre que fins ara calia acollir-se a la baixa per malaltia comuna, en què es rep la remuneració a partir del quart dia. El 2021 l'Ajuntament de Girona ja es va avançar a aquesta mesura d'àmbit estatal amb l'aprovació d'un permís de vuit hores, també recuperable, per als casos en què la regla implica dolors incapacitants.

Com serà el permís per dol gestacional?

La Generalitat i els sindicats també van acordar un permís de tres dies retribuït per als progenitors que pateixin una mort perinatal, és a dir, que perdin el fill a partir de la sisena setmana de gestació. Així i tot, aquest temps per pair la pèrdua també el podrà demanar un familiar de primer o segon grau, en cas de famílies monoparentals, perquè l'embarassada pugui estar acompanyada durant el procés de dol.

stats