Laboral

L'informe de CCOO sobre l'accident de la mina de Súria: "Hi ha dèficits greus"

El sindicat nega que la tragèdia fos imprevisible com assegura l'empresa i exigeix mesures immediates

2 min
Miners tornant a les instal·lacions d’Iberpotash de Súria dies després del triple accident mortal.

BarcelonaQuè va passar realment a la mina de Súria d'ICL el 9 de març del 2023? I, sobretot, per què no es va poder evitar la mort dels tres geòlegs sepultats en una de les galeries després d'un despreniment? Fins ara les dues explicacions que s'han fet públiques són les de la mateixa empresa israeliana, que va admetre un error de comunicació tot i assegurar que la tragèdia era imprevisible; i les derivades de les investigacions dels Mossos d'Esquadra, la Generalitat i els pèrits del cas, en què també s'apuntava a les excavacions extres que s'haurien autoritzat amb una mida més gran de la permesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara, però, són els mateixos treballadors els qui posen sobre la taula quines causes estructurals hi podria haver al darrere de l'accident de la mina de Súria. CCOO ha presentat aquest divendres el seu propi informe, en què detecta "deficiències greus" en l'organització del treball i una manca de planificació que explicarien per què es va produir el despreniment i per què ningú va alertar els geòlegs de l'estat de la galeria. "Es prioritza la producció per damunt de la seguretat laboral", ha alertat el secretari general d'Indústria del sindicat, José Antonio Hernández.

El document de CCOO assenyala la direcció d'ICL per no haver garantit "una comunicació real i efectiva" entre els diferents col·lectius que treballen dins la mina. En part, atribueix aquest problema a l'increment dels torns de treball sense la planificació adequada i també a la sobrecàrrega d'algunes tasques, la del vigilant de seguretat. Aquest és el "cap de turc" que, segons el sindicat, ha triat la companyia per espolsar-se responsabilitats. ICL va suspendre de sou i feina el vigilant del torn en què hi va haver l'accident i ara CCOO en reclama la readmissió "immediata". "És indecent que se l'acomiadés", ha criticat Hernández.

Opacitat en les investigacions

L'informe de l'organització de treballadors lamenta també l'opacitat que ha caracteritzat tota la investigació de l'accident, tant per part de la direcció d'ICL com de la direcció general de Mines de la Generalitat, que depèn del departament d'Empresa i Treball. CCOO assegura que la companyia es va negar a entregar el seu informe als representants de la plantilla i va fer signar un document de confidencialitat als empleats que van participar en les indagacions. "És la seva estratègia per construir una coartada mediàtica", ha dit Hernández.

El sindicat ha reiterat que no cedirà al "xantatge" d'ICL sobre un possible tancament de la mina i ha insistit que la multinacional israeliana ha de treballar activament per corregir les deficiències actuals: "Si no s'aborden les causes estructurals, es pot tornar a repetir".

stats