Laboral

L'ocupació no afluixa i la Seguretat Social registra 25.294 nous afiliats l'últim mes

El ministeri que dirigeix José Luis Escrivá confia tancar "aviat" la segona part de la reforma de les pensions

3 min
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, en una imatge recent.

MADRIDL'afiliació des de mitjans de desembre fins a mitjans de gener ha registrat un augment, en termes desestacionalitzats, de 25.294 persones, segons ha informat el ministeri de la Seguretat Social aquest dimarts. L'augment registrat és superior al període observat entre mitjans de novembre i desembre, és a dir, durant les dues quinzenes anteriors, quan l'afiliació va pujar en 7.357 afiliats. I és, a ulls del ministeri, un bon inici d'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest és el primer cop que la Seguretat Social ofereix unes dades així. Fins ara, el titular de la cartera, José Luis Escrivá, sortia a donar les dades a mitjans de mes per veure l'evolució de l'afiliació les dues primeres setmanes per estimar com acabaria el mes. En canvi, a partir d'ara utilitzarà una nova manera de publicar les dades: es comunicarà l'evolució de l'afiliació dels trenta dies naturals anteriors, és a dir, de l'últim mes.

D'una banda, primaran les dades desestacionalitzades. Això, en l'argot econòmic, significa que no es tenen en compte els elements estacionals, és a dir, els que estan vinculats a l'època de l'any. Per exemple, els treballadors del sector turístic o els de la campanya de rebaixes només existeixen durant un període concret. Per tenir en compte això i poder fer comparacions més "realistes", defensen des del ministeri d'Escrivá, es desestacionalitzen (o treballen) les dades. Les dades no desestacionalitzades vol dir que simplement es llegeixen tal com s'han recollit. Això no és ni bo ni dolent, però cal tenir en compte el fort component estacional del mercat laboral espanyol quan es vol comparar mesos, apunten des del ministeri.

Amb la introducció de noves dades i fórmules el que farà el ministeri és utilitzar la segona quinzena d'un mes (en general, les darreres dues setmanes de mes solen ser més fluixes a nivell laboral) i la primera quinzena del mes següent. Això suavitza l'efecte fort de les dues setmanes més bones i deixa una xifra més "real", defensen.

També s'ha millorat el patró estacional dels darrers tres anys (2020, 2021 i 2022), que fins ara no s'havia tingut en compte per la situació excepcional de la pandèmia.

Amb tot, amb les últimes dades disponibles, el nombre d'afiliats en termes desestacionalitzats se situa en els 20,26 milions, 506.097 afiliats més que a finals del 2021. A més, també permeten veure que la primera meitat del 2022 va ser forta en termes d'ocupació. A l'estiu, però, hi va haver una davallada i al setembre es va recuperar de nou, però lentament, amb uns 20.000 llocs de treball cada mes. Entre el gener i el juny de l'any passat es van crear uns 380.000 llocs de treball, mentre que la resta de l'any van ser 120.000.

Entorn volàtil

L'any, doncs, no ha arrencat malament, a criteri de la Seguretat Social, i cal tenir en compte que, en general, el mes de gener és un mes dolent pel que fa al mercat laboral perquè queden enrere campanyes com la de Nadal o les rebaixes. De fet, el 2022 un dels motors de l'economia va ser l'ocupació, que, tot i la crisi energètica i de preus, ha resistit: malgrat els tambors de recessió dels últims mesos, a Espanya hi ha avui 20,5 milions d'ocupats, 17,4 milions d'assalariats i menys de 3 milions de persones desocupades, una xifra que no es registrava des del 2008.

De cara al 2023, la cartera d'Escrivá esquiva fer previsions categòriques per l'entorn d'alta volatilitat. Ara bé, assumeixen que no sempre es poden registrar creixements com el de l'últim any, és a dir, que hi hauria un cert "topall", i situen com a molt bona xifra els 300.000 nous llocs de treball aquest any. L'altre gran repte d'aquest 2023 és el de la segona part de la reforma de les pensions. El ministeri que dirigeix José Luis Escrivá confia tancar "aviat" els nous canvis. De fet, en depèn el quart pagament dels fons europeus antipandèmia.

stats