Laboral

Mesures per contractar sèniors: la meitat de les empreses ni s'ho plantegen

Només una de cada tres pimes ha contractat algú de més de 55 en els últims dos anys

2 min
Espanya, últim país de la UE en empleats sènior

BarcelonaHi ha edatisme a les pimes catalanes? Es té en compte la contractació de treballadors de més de 45 anys? La resposta a aquestes preguntes l'ha intentat resoldre aquest dimecres la Fundació Pimec amb els resultats d'una enquesta a 390 empresaris socis de la patronal. Es tracta de la segona edició d'un sondeig anual per avaluar si les petites i mitjanes empreses duen a terme polítiques per afavorir el fitxatge d'empleats sèniors i la primera conclusió és contundent: gairebé la meitat ni s'ho plantegen. El 49% dels enquestats no han pensat a implementar mesures com ara les quotes per edat o els currículums cecs, per tal de donar més oportunitats a perfils que en alguns casos queden directament fora dels processos de selecció.

"Ara totes les empreses necessiten personal, però observem que això no es deriva en la contractació de treballadors sèniors", ha remarcat Josep González, president de la Fundació Pimec. Només una de cada tres empreses (36%) compta amb polítiques específiques de contractació, però no ho fan segmentant per edat, i fruit de l'enquesta ho abordaran. La inexistència de mesures concretes s'accentua encara més quan es pregunta per la necessitat d'afavorir que aquests treballadors de més de 45 anys continuïn a la companyia. El 57% no s'ho plantegen, mentre que el 17% han tirat endavant algun programa de formació continuada i el 9% han incorporat mesures en l'àmbit de salut laboral, per a un col·lectiu de treballadors que és més vulnerable a les afeccions físiques.

Obstacles en la contractació

L'estudi es fixa en la contractació de sèniors i insisteix que, malgrat els avenços respecte a l'edició anterior, encara hi ha assignatures pendents. El 67% dels enquestats havien sumat a la seva plantilla almenys una persona de més de 45 anys, un percentatge que baixa fins al 36% en el cas dels que tenen més de 55 anys (la dada encara era més baixa l'any passat, amb un 22%). "Quan es demana un perfil més qualificat o d'alta direcció sí que es tenen en compte les persones de més de 45 anys", ha indicat González.

Curiosament, encara que no hi ha polítiques específiques per a aquest grup, la majoria de les empreses no pensen que contractar una persona de més de 45 anys suposi cap perjudici. Així ho manifesten el 75% dels enquestats, malgrat que en un percentatge més baix (12%) persisteix la idea que fitxar un empleat sènior implica més exigències salarials. D'altra banda, només un 5% descarten incorporar aquest perfil per les mancances en l'agilitat amb les noves tecnologies.

A més, des de la Fundació Pimec asseguren que la majoria d'aquests empleats sèniors són dones. "L'enquesta mostra una millora de la situació, però hi ha molt terreny a recórrer perquè les empreses en vegin els avantatges", ha conclòs González.

stats