Permisos

El Suprem veta que les mares solteres puguin sumar els permisos de maternitat i paternitat

La sala social accepta un recurs de la Fiscalia contra una sentència d'un tribunal basc que reconeixia el doble permís

2 min
Façana del Tribunal Suprem.

MADRID"Es continuarà perpetrant la discriminació del menor i de la dona". Així s'expressava fa poc més de dos anys Zuriñe Quintana quan en una conversa amb l'ARA se li preguntava sobre la possibilitat que tirés endavant el recurs que la Fiscalia havia presentat davant el Tribunal Suprem contra la seva victòria laboral. Zuriñe era la primera treballadora i mare soltera a qui un tribunal espanyol, en concret el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB), havia reconegut el dret a accedir a les vuit setmanes addicionals de permís pel naixement i cura del menor que, segons la llei, correspondrien a un segon progenitor. És a dir, se li permetia poder sumar el permís de maternitat i paternitat pel fet de ser mare soltera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres el pitjor presagi d'aquesta mare s'ha complert. El Tribunal Suprem ha rebutjat que en una família monoparental la mare pugui sumar al permís que li correspon el de l'altre progenitor. En una resolució, la sala social de l'alt tribunal estima el recurs de la Fiscalia i entén que és el legislador el responsable en exclusiva del règim de prestacions de la Seguretat Social. És a dir, és el legislador qui, en tot cas, hauria de canviar la norma i reconèixer aquesta possibilitat i no el Tribunal Suprem a través d'una sentència.

A més, recorda que es va rebutjar una esmena durant la tramitació de la nova llei de l'avortament que buscava precisament que les mares soles poguessin acumular tots dos permisos. En aquest sentit, el govern espanyol va aprovar en primera volta la futura llei de famílies en què sí que s'amplien algunes prestacions per a les famílies monomarentals i monoparentals (uns dos milions de famílies a tot l'Estat).

El cas del tribunal basc, però, no era l'únic. El ball de casos en diferents comunitats havia estat un degoteig constant els darrers anys. De fet, a Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictaminar recentment de manera pionera una sentència a favor de la possibilitat de sumar els dos permisos. En canvi, altres tribunals, com el valencià, s'havien inclinat per denegar aquest dret. Ara la sentència del TS unifica i marca criteri.

Malgrat que el Tribunal Suprem ha decidit estimar el recurs i anul·lar la sentència basca, la seva decisió no afectarà la situació particular de la mare: pot mantenir el seu dret a aquest doble permís reconegut pels tribunals bascos.

La sentència, a més, compta amb dos vots particulars (dels magistrats Ignacio García Perrote Escartín i Rosa María Virolés Piñol) contraris a la decisió majoritària, ja que veuen amb bons ulls la necessitat de reconèixer la possibilitat de poder sumar els dos permisos.

stats