Abusos

Me Too econòmic: més de 600 acadèmics signen contra l'ascens d'un investigat per abusos

La premi Nobel Claudia Goldin, entre els que rebutgen el nomenament del professor Armin Falk en un prestigiós institut d'economia laboral

P.S.A.
2 min
La catedràtica de la Universitat de Harvard Claudia Goldin

BarcelonaEl món acadèmic de l'economia també posa en marxa el seu propi Me Too. Més de 600 acadèmics i professionals d'aquest àmbit ja han signat una carta dirigida a Klaus Zumwinkel, el president de la comissió de la Fundació Deutsche Post i rector de la Universitat de Bonn, per rebutjar l'ascens del professor Armin Falk com a director de l'IZA (Institute of Labour Economics), un prestigiós institut d'economia laboral a Alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El motiu és que aquest membre del claustre està investigat per abusos sexuals i de poder des de l'any passat. "Volem expressar la nostra profunda consternació respecte a aquesta decisió i informar-lo de la nostra intenció de dimitir de l'IZA de manera efectiva l'1 de gener del 2024, a menys que es nomeni un director diferent", diuen els signants, entre els quals hi ha centenars d'investigadors vinculats a aquest institut. Està previst que Falk ocupi el càrrec a partir de la data que s'ha fixat com a ultimàtum.

Entre els economistes que donen suport a aquesta denúncia hi ha noms com el de Claudia Goldin, guanyadora del premi Nobel d'economia aquest any per la seva recerca sobre la bretxa salarial entre homes i dones. També s'hi han sumat economistes espanyols com la professora de la Universitat Pompeu Fabra i presidenta de la Societat Europea d'Economia de la Població, Libertad González; Lídia Farré, acadèmica associada a la Universitat de Barcelona, i Xavier Ramos, de la UAB. La carta recorda que, enmig d'un procés judicial ple d'al·legacions, la persona que va denunciar Falk pels abusos patits ha mort recentment. "Una mort que ens va xocar a molts de nosaltres", lamenta el text. "En aquest context, el nomenament com a director d'IZA és insensible i inapropiat", s'afegeix.

Els economistes no entren a valorar les acusacions, però consideren que la resposta de Falk "li ha costat la confiança i l'estima dels seus col·legues" i l'hauria de desqualificar com a candidat a una posició de poder. En aquest sentit, denuncien que el nomenament "envia un senyal insensible i retrògrad a la professió". "El valor d'IZA és la seva xarxa de persones, i la designació de Falk dissoldrà aquesta xarxa", remarquen. Així doncs, insisteixen que triar un acadèmic acusat d'abusos sexuals i de poder com a director "danyaria profundament la institució" i suposaria una humiliació per a la resta d'economistes que hi estan afiliats. De fet, alguns ja s'han pronunciat a les xarxes socials anunciant que deixaran de col·laborar amb l'institut alemany.

stats