Laboral

Majors de 45, afectats per un ERO... Amplien la llista d'aquells que poden apuntar-se a la FP dual

La Generalitat presenta la tercera convocatòria d'aquest programa, amb un pressupost de 33 M€

3 min
Un soldador en uan imatge d'arxiu

BarcelonaUna estada dins d'una empresa, una entitat o l'administració local que es converteixi en una porta d'accés a una feina. Aquest és l'objectiu que ha posat en marxa la FP dual, la modalitat que combina la formació a les aules amb l'experiència real en un entorn laboral i que ha arribat a la seva tercera convocatòria a Catalunya. El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha obert aquest dimarts la nova crida per al programa, que beneficiarà 1.500 persones més que en les anteriors edicions. El Govern ha incrementat en un 32% el pressupost previst per a aquesta partida respecte a l'últim any, que ha passat de 25 a 33 milions d’euros, vuit milions més, perquè a partir d'ara també va dirigida als col·lectius més vulnerables.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquesta nova convocatòria, a més de tots els joves d'entre 16 i 19 anys, també s'hi poden apuntar els de més de 29 anys en risc d’exclusió social, així com els més grans de 45 en situació d’atur de llarga durada. A més, ara la FP dual també serà una via per reincorporar-se al mercat laboral per als treballadors afectats per un expedient de regulació d’ocupació (ERO) o aquells que estiguin immersos en processos de reindustrialització. Per exemple, els empleats que van ser acomiadats de la planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona podrien acollir-se a aquests contractes bonificats per la Generalitat.

D’altra banda, també s’hi poden apuntar persones amb discapacitat o un trastorn mental –hi ha una partida de tres milions d'euros reservada exclusivament per a aquest col·lectiu– o migrants que comptin amb una resolució favorable d'arrelament per formació.  

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presentat aquesta nova convocatòria en el marc del Saló de l'Ocupació, que se celebra aquest dimecres i demà dijous al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Així doncs, ha remarcat "l'altíssim" grau d'inserció laboral del programa, del qual encara s'està executant la segona edició. A partir d'avui les empreses, entitats sense ànim de lucre, gremis, patronals, sindicats, centres de formació professional i administracions locals que hi vulguin participar tenen un mes per presentar les seves sol·licituds i optar a les subvencions, fins al 4 de novembre.

"Ampliem el públic objectiu del programa i hi destinem més recursos que mai, és una de les receptes més importants per millorar l'ocupació", ha dit Torrent. En aquest sentit, ha defensat que no només s'amplien els perfils dels alumnes de la FP dual cap a nous col·lectius més vulnerables, sinó que el programa serà més capil·lar, per arribar a tot el territori i beneficiar tots els sectors econòmics. En les dues anteriors edicions hi han participat fins a 836 empreses repartides per tot Catalunya.

Com funciona la FP dual?

La FP dual funciona de manera que el SOC subvenciona la contractació durant un any de les persones participants en el programa, que combinen la seva formació amb una estada remunerada. Aquesta part pràctica pot suposar fins a un 65% del curs i tindrà una remuneració d'almenys el salari mínim interprofessional (SMI) o el sou del conveni col·lectiu sectorial, en cas que apliqui. El 35% restant correspon a la part formativa cursada en un centre. Torrent ha reiterat que aquesta és la "legislatura de la FP" i ha explicat que mesures com aquesta també responen a les demandes reiterades d'algunes empreses sobre la falta de perfils professionals específics.

Un exemple habitual en les campanyes de promoció de la FP dual és el gremi dels instal·ladors de plaques solars, una indústria que viu un veritable boom gràcies a l'augment de l'autoconsum d'energia solar, però que no comptava amb prou treballadors formats. "És un model de com ha funcionat la FP dual en un sector que el que necessita avui és un contingent de professionals preparats per desplegar la transició energètica. No serveix de res planificar si després en la cadena de valor no hi ha les persones adequades", ha indicat el conseller d'Empresa i Treball. Altres professions on aquest sistema està tenint tirada són la soldadura o les indústries alimentàries.

stats