Defensa

Dos càrtels d'empreses es van repartir contractes de Defensa durant sis anys

La CNMC multa quatre companyies que van manipular licitacions per valor de 60 M€ per al manteniment, la modernització i el subministrament de material militar

2 min
Un soldat del tanc model Leopard de l'exèrcit espanyol durant la presentació d'una missió militar a Badajoz, 2017

MadridRepartir-se i manipular contractes públics del ministeri de Defensa. Això és el que van fer fins a quatre empreses (Comercial Hernando Moreno Cohemo, Star Defence Logistics & Engineering, Grupo de Ingeniería, Reconstrucción y Recambios i Casli) a través de dos càrtels entre els anys 2016 i 2021, segons ha comunicat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de més de dos anys d'investigació, la CNMC ha conclòs que aquestes companyies es van repartir fins a un centenar de licitacions públiques per valor de 60 milions d'euros a través de dos càrtels. Arran d'això, ha imposat una sanció de 6.225.076 euros a les empreses i 285.000 euros de multa a sis dels seus directius.

Dos càrtels

D'una banda, tres de les quatre companyies afectades (Cohemo, Star Defence i Grupo de Ingeniería, Reconstrucción y Recambios) havien format un càrtel a través del qual es van repartir entre el gener del 2016 i el juny del 2021 contractes públics del ministeri de Defensa relacionats amb el subministrament, manteniment i modernització de vehicles militars, segons ha informat l'organisme supervisor. En aquest entramat és on recau el gruix de la multa (5,7 milions d'euros).

El seu modus operandi implicava acordar pactes de no concurrència, emetre ofertes de cobertura, retirar o no justificar ofertes i instrumentalitzar el sistema de col·laboració temporal entre empreses. Aquests acords anticompetitius estaven relacionats amb el manteniment de vehicles militars com els tancs model Leopard i Centauro, però també el manteniment de material de campanya.

Precisament, el govern de Pedro Sánchez estava pendent d'adjudicar la reparació de tancs Leopard per enviar-los a Ucraïna.

D'altra banda, dues de les companyies sancionades (Casli i Cohemo) també han estat multades per haver format un càrtel i manipular un acord marc per comprar contenidors militars entre el setembre del 2019 i el novembre del 2021. En aquest cas, la multa és de 500.000 euros.

Prohibició de contractar

L'organisme que dirigeix Cani Fernández considera que caldria aplicar a les empreses sancionades la prohibició de poder optar a contractes públics. Tanmateix, les empreses afectades, així com els directius, poden recórrer la sanció a l'Audiència Nacional que, normalment, sol suspendre-la cautelarment. Això permet a les companyies continuar presentant-se a concursos públics. Alhora, la CNMC "valora positivament" alguns programes de compliment normatiu que han presentat algunes de les empreses.

stats