Telecomunicacions

Telefónica llança una opa de 1.970 milions per controlar el 100% de la filial alemanya

L'empresa fa aquest moviment 24 hores abans de la presentació del seu nou pla estratègic

2 min
José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

MADRIDTelefónica ha anunciat una opa per controlar el 100% de la filial alemanya, Telefónica Deutschland. En concret, la companyia de telecomunicacions ha llançat una opa pel 28,19% del capital social que ara no controla, un moviment que implica una inversió de fins a 1.970 milions d'euros, segons ha informat l'empresa en un fet rellevant publicat aquest dimarts al matí a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El gegant de les telecomunicacions ofereix 2,35 euros en efectiu per acció, la qual cosa representa una prima d'aproximadament el 37,6% sobre el preu amb què va tancar Telefónica Deutschland dilluns (1,70 euros) i un 36% per sobre del preu ponderat de l'últim trimestre.

L'operació vol incrementar la contribució de Telefónica Deutschland al benefici consolidat del grup, així com als fluxos de caixa atribuïbles als accionistes de la teleco. A més, busca reforçar l'estratègia de la companyia a l'hora de centrar esforços en els seus principals mercats geogràfics, entre els quals hi ha l'alemany, "un dels mercats de les telecomunicacions més atractius i estables d'Europa", apunta la companyia.

L'empresa presidida per José María Álvarez-Pallete assegura tenir els fons necessaris per poder pagar la contraprestació total de l'operació, la qual cosa no implicaria finançament extern.

Amb tot, es tracta d'una decisió que arriba just després d'una crisi a Telefónica Deutschland. A l'estiu va perdre el seu principal client majorista en favor de Vodafone i va comportar una caiguda a la borsa de les accions de la filial.

Pendents del Dia de l'Inversor

L'anunci arriba 24 hores abans del Dia de l'Inversor. Telefónica afronta demà dimecres aquesta cita amb analistes de tot el món amb els focus posats damunt l'empresa estatal saudita STC, així com la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI, l'entitat del ministeri d'Hisenda que gestiona les empreses públiques o amb participació pública).

La companyia no només presentarà els seus resultats, sinó que també exposarà el seu nou pla estratègic per als anys 2023-2026. Per això es confia que la jornada detalli què es pot esperar tant de l'empresa STC com de la SEPI.

Fa una setmana, la SEPI va anunciar que "explorava" comprar una participació de Telefónica per blindar-ne l'espanyolitat. Un moviment estretament lligat a l'operació anunciada al setembre per STC. Aquest gegant saudita anunciava el 5 de setembre que ampliava del 4,9% al 9,9% el seu paquet d'accions de l'empresa presidida per Álvarez-Pallete. En concret, STC anunciava l'adquisició d'un 4,9% i a través d'altres instruments financers assumia els drets d'un altre 5%. Aquest segon paquet necessita el vistiplau del govern espanyol, necessari quan es vol adquirir entre un 5% i un 10% d'una empresa estratègica.

Amb aquesta operació, d'uns 2.100 milions d'euros, el grup saudita es convertiria en el principal accionista de l'operadora espanyola i superava el BBVA (4,87%), BlackRock (4,48%) i CaixaBank (3,5%).

stats