Operacions empresarials

L'Estat "explora" comprar una participació a Telefónica per blindar-ne l'espanyolitat

El govern espanyol vol protegir els interessos estatals en una companyia "estratègica" després de la irrupció del fons saudita STC

2 min
Logotip de Telefónica a la seu central del grup, a Madrid.

Barcelona / MadridLa Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI, l'entitat del ministeri d'Hisenda que gestiona les empreses públiques o amb participació pública) estudia entrar a l'accionariat de la multinacional espanyola de telecomunicacions Telefónica, com a resposta a la recent compra de quasi una desena part de la companyia per part de l'empresa saudita STC.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La SEPI "ha estat monitoritzant la situació de Telefónica i està duent a terme una anàlisi exploratòria interna relativa a una eventual adquisició d'una participació accionarial en aquesta companyia", ha indicat el hòlding industrial del govern espanyol en un comunicat publicat dilluns per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV, el regulador borsari). "Aquesta anàlisi per part de la SEPI no pressuposa l'adopció d'una decisió que suposi dita adquisició", afegeix el document, signat per la presidenta de la SEPI, Belén Gualda.

Així doncs, l'executiu en funcions de Pedro Sánchez obre la porta de manera oficial a una entrada en l'accionariat de Telefónica, una mesura que justifica pel rol clau de l'empresa en l'economia espanyola. Aquest dilluns, hores abans d'emetre el comunicat, el govern va recordar que "Telefónica és una de les empreses més estratègiques a Espanya, pel seu important paper en l'àmbit de les telecomunicacions i en l'àmbit de la defensa". En aquest sentit, la SEPI ja controla paquets d'accions d'altres empreses espanyoles que operen en sectors sensibles, particularment la indústria de seguretat i defensa, com per exemple Indra.

Ni Telefónica ni cap accionista s'ha pronunciat sobre el moviment de la SEPI excepte el BBVA que, durant la presentació dels resultats del tercer trimestre, ha estat preguntat. El conseller delegat de l'entitat, Onur Genç, ha dit que la participació del banc en la companyia no és estratègica, sinó només financera, de manera que "està en venda", ha dit. A més, també ha anticipat que no tenen cap intenció en comprar més accions de la teleoperadora.

Els analistes apunten que el moviment de la SEPI pot ajudar a incrementar el valor a borsa de Telefónica. De fet, tant ahir dilluns quan es va filtrar la informació, com avui quan s'ha confirmat, la cotització de la companyia a l'Ibex-35 s'han disparat. "És una bona notícia per al sector de les telecomunicacions", apunta el professor de l'OBS Business School, Víctor Ruiz Ezpeleta, que afegeix que "sumat al pla estratègic que es presentarà el pròxim 8 de novembre, genera una expectativa molt més gran en comparació amb el que s'ha reflectit els últims anys".

Resposta a l'operació de STC

El comunicat de la SEPI arriba després de setmanes d'especulacions sobre una eventual compra de títols de Telefónica per part de l'Estat després que el 5 de setembre s'anunciés que el grup de telecomunicacions STC, amb seu a l'Aràbia Saudita, ampliava del 4,9% al 9,9% el seu paquet d'accions de l'empresa presidida per José María Álvarez-Pallete, tot i que l'adquisició encara ha de rebre el vistiplau de l'Estat. STC també controla un 5% dels derivats de Telefónica.

"Des del govern d'Espanya seguirem defensant l'interès estratègic del nostre país i al mateix temps incentivant i atraient les inversions estrangeres", va dir l'executiu dilluns.

stats