Comerç
Economia Mercats 21/12/2022

Dos de cada tres transaccions que es fan a l'Estat són en metàl·lic

Segons les dades del BCE Espanya és un dels països de la zona euro on es paga més en efectiu

2 min
Les fleques actuals ofereixen pans i altres productes elaborats amb farines de diferents varietats.

Brussel·lesTot i que cada vegada la gent paga menys en efectiu, Espanya continua sent un dels estats de la zona euro on es fan més transaccions en metàl·lic. Ha estat un dels països en què s'han reduït més respecte al 2019 (un 18%), però encara dues de cada tres (66%) operacions comercials es fan amb monedes o bitllets. Segons l'enquesta triennal que ha publicat aquest dimarts el Banc Central Europeu (BCE), per davant només hi ha quatre països: Malta (77%), Eslovàquia (73%), Àustria (70%) i Itàlia (69%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al global de l'eurozona, els pagaments amb diner físic també són els més freqüents i van perdent pes de mica en mica. Van representar un 59% de les transaccions el 2021, mentre que el 2016 eren el 79% del total i el 2019 el 72%. Els pagaments amb targeta als països de la moneda única també han augmentat i han passat del 19% el 2016 fins al 34% actual. El 7% restant són operacions comercials fetes en línia.

A l'estat espanyol només un 28% dels pagaments es fan amb targeta i un 6% de les compravendes es fan per internet. Tot i això, els diners pagats amb targeta signifiquen gairebé el 40% del valor total de les transaccions i l'efectiu significa poc més del 50%, un percentatge que només superen Malta (65%), Eslovàquia (61%) i Àustria (59%). Quant al total de l'eurozona, les compravendes amb targeta representen el 46% i les fetes amb monedes i bitllets el 42%. "Això vol dir que la majoria de pagaments en efectiu són d'un valor baix i solen tenir lloc en botigues", apunta l'informe del BCE.

Amb una pandèmia pel mig

Tot i que durant els anys de pandèmia de covid els pagaments amb targeta han augmentat considerablement a l'eurozona, fins a un 60% dels enquestats troben "important" que es pugui continuar comprant en efectiu. En aquest sentit, la majoria dels consumidors argumenten que les transaccions en metàl·lic permeten "protegir l'anonimat", "rebre els diners de manera immediata" i "evitar les comissions dels bancs". A més, malgrat l'allau de tancaments de sucursals bancàries, una gran part dels enquestats responen que els és "fàcil" trobar un caixer automàtic o una entitat financera per treure diners.

Els enquestats també defensen l'opció de poder pagar amb targeta i asseguren que és la manera més "ràpida" i "pràctica" de comprar perquè s'evita el fet d'haver d'anar a un caixer a treure efectiu i que calgui dur sempre monedes i bitllets a sobre. "L'objectiu del BCE és garantir que els consumidors puguin escollir com volen pagar, ara i en el futur", ha remarcat el membre del comitè executiu Fabio Panetta.

stats