Economia 04/05/2018

Més de la meitat de les empreses catalanes volen augmentar la plantilla aquest 2018

Economia, enginyeria, salut i informàtica són els camps amb més futur laboral a Catalunya

Natàlia Vila
3 min
L'atur juvenil està en màxims del 12,6% a tot el món, cosa que equival a 73 milions de desocupats menors de 25 anys, dels quals 800.000 s'han generat l'últim any.

BarcelonaEl 51,8% de les empreses catalanes tenen previst augmentar la seva plantilla aquest 2018. Un altre 40,1% creuen que la mantindran estable i un un 8,2% auguren que hauran de fer retallades. Són dades de l'última enquesta de GAD3, Educa 20.20 i la Fundació Axa que s'ha presentat avui a la seu de la patronal Foment del Treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe, que inclou les respostes de 2.100 empreses a tot Espanya entre els mesos de gener i abril, constata que l'ocupació a Catalunya es comportarà millor que a la mitjana del conjunt de l'Estat, on el nombre d'empreses que tenen previst contractar més treballadors se situa al 47,1%.

El que més busquen les empreses catalanes són titulats universitaris i de màster (en gairebé un 54% dels casos), sobretot amb perfils d'àmbits com economia, empresa, enginyeria, salut, informàtica i màrqueting. "És una demanda coherent amb el que estem veient que passa al mercat laboral, on tot el que té a veure amb l'empresa o el món de la salut i l'anàlisi de dades és el que té més sortida", ha explicat Narciso Michavila, president de GAD3, durant la presentació, on també ha remarcat que "no seria gens estrany que Catalunya se situés al capdavant en ocupació durant els pròxims mesos".

Desencaix entre l'oferta i la demanda de treball

Malgrat això, segons l'enquesta, dues de cada tres empreses tenen dificultats per cobrir les seves vacants. "Sorprèn que malgrat l'alta taxa d'atur el 63% de les empreses catalanes i el 65% de les espanyoles assegurin que els costa trobar candidats", ha expressat Michavila.

Ateses les respostes de l'enquesta, a les companyies els costa especialment cobrir les places de tècnics especialistes (un 65% expressen dificultats), mentre que les vacants que es cobreixen amb més facilitat són les de mà d'obra no qualificada (només un 6% tenen problemes) i els llocs de gerència (només un 2% dels empresaris diuen que els costa trobar gerents).

On està doncs el desencaix entre l'oferta i la demanda de treball? Segons els empresaris enquestats, 8 de cada 10 asseguren que tenen problemes per trobar un perfil ben format, el 74% destaquen que els candidats no tenen les competències tècniques necessàries o bé tenen falta d'experiència. Un altre 59% dels empresaris catalans també destaquen que la pretensió de salari és superior al que ells ofereixen.

Pel que fa a les condicions de treball, els empresaris preguntats admeten que el que més valoren els treballadors són, per aquest ordre, la flexibilitat horària, les polítiques de conciliació, les condicions econòmiques, l'ambient de treball i la projecció de la seva carrera professional.

Fracàs de la FP dual

D'aquesta manera, les empreses recorren en un 85% a la promoció interna com a mètode per cobrir vacants. Un altre 60% ho fan a través de captar personal d'altres empreses i només un 20% intenten cobrir les vacants tècniques a través de mètodes com el de la formació professional dual.

De fet, el 78% de les empreses enquestades admeten que fan servir poc o gens eines com aquesta per trobar sortida a les seves necessitats de vacants professionals. Segons Michavila, aquest fet demostra que, "malgrat l'aposta que s'hi ha fet, la FP dual no cobreix les necessitats de les empreses".

Malgrat això, el 76% les empreses enquestades consideren que els estudiants de FP estan més ben preparats, o força més, que els universitaris per enfrontar-se al món laboral. Una percepció que es dona més a Catalunya que a Espanya, perquè segons els responsables de l'estudi,els centres de formació tant professionals com universitaris catalans "compleixen més bé el seu paper de formadors i se situen, en aquest estudi, deu punts per sobre de la mitjana espanyola".

stats