Impostos
Economia 06/10/2023

Milionaris del món, uniu-vos… per pagar més impostos!

Patriotic Millionaires UK demana al congrés del Partit Conservador reunit a Manchester que el govern els apugi la pressió fiscal

3 min
Imatge de la City de Londres, el cor econòmic del Regne Unit, que veu trontollar el creixement.

LondresMilionaris que volen que els apugin els impostos? Sembla inconcebible, oi? Contra la idea generalitzada al Regne Unit entre els sectors més conservadors que el Tresor els aclapara amb taxes, algunes de les persones més privilegiades pensen el contrari: que paguen molt poc i que voldrien contribuir a la societat pagant més impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es fan dir Patriotic Millionaires UK –agafen la idea del grup nord-americà fundat el 2010– i el mes de juny van escriure al primer ministre britànic, Rishi Sunak, per demanar-li "una seriosa injecció de capital” al Regne Unit que hauria de provenir, en bona part, de les seves butxaques. No són gaires, només una quarantena, però es fan sentir.

Justament d'impostos en va parlar dilluns el ministre del Tresor britànic, Jeremy Hunt, en el marc del congrés del Partit Conservador a Manchester. Hunt va dir que, de moment, no hi havia possibilitat d'abaixar la pressió fiscal. La decepció per les seves paraules al centre de convencions es va estendre com la pólvora.

El ministre va intentar explicar que l'esforç de despesa pública de la pandèmia justificava el trencament dels principis que caracteritzen el partit. Però poc abans de la seva intervenció, en un acte paral·lel, la fugaç ex primera ministra Liz Truss va dir just el contrari: que hi ha espai per reduir la càrrega fiscal. Els assistents la van aplaudir i fins i tot la van victorejar. No hi ha res com dir allò que el públic vol sentir.

Tema subjacent del congrés 'tory'

La pressió fiscal ha estat un dels temes clau del congrés conservador, que es va acabar dimecres amb anuncis del primer ministre com el de cancel·lar el tram d'alta velocitat Manchester-Birmingham. L'endemà de la intervenció del ministre Hunt, l'empresària, milionària i filantropa Julia Davies s'adreçava als presents al congrés per portar la contrària a Liz Truss i, fins i tot, per donar una lliçó al responsable del Tresor. "Es tracta –va dir– de veure a qui fem pagar més impostos i creiem que hauríem de ser nosaltres, els més rics. Més del 75% dels ciutadans del Regne Unit i el 68% dels que tenen més d'un milió de lliures en actius hi estan d'acord".

Julia Davies és una de les veus més actives de Patriotic Millionaires UK, una xarxa formada per empresaris d'indústries i d'orígens diferents que volen "una economia més justa, estable i inclusiva i la fi de la riquesa extrema", segons les seves paraules. El col·lectiu considera els impostos "una inversió en els serveis públics". Durant la xerrada, Davies va insistir: "M'agradaria que paguéssim més impostos, perquè som persones que tenim el privilegi de la riquesa".

L'empresària va presentar durant la conferència les conclusions del darrer estudi que ha elaborat l'associació, a partir de dades demoscòpiques recollides entre el setembre de l'any passat i l'abril del 2023. D'acord amb la informació, "més de tres quartes parts de l'opinió pública britànica, inclòs el 69% dels que tenen més d'un milió de lliures o més de patrimoni, estan a favor d'un impost net sobre el patrimoni de l'1,1% per a les persones que tenen més de 10 milions de lliures esterlines". Un tribut que el govern conservador es nega a imposar, tot i que recaptaria prop de 10.000 milions de lliures anualment.

Davies també va denunciar, d'acord amb l'enquesta, que tot i l'àmplia majoria que abonaria la nova taxa, només el 39% dels membres del Parlament hi donarien suport. I, d'aquests, només el 6% dels parlamentaris tories en serien partidaris. Aquest impost només s'aplicaria al 0,04% de la població del Regne Unit, poc més de 20.000 persones, que són les que tenen una riquesa superior a 10 milions de lliures. Quan el percentatge de la hipotètica taxa augmenta per sobre de l'1,1% i s'acosta al 2%, els partidaris són pràcticament els mateixos: el 68% de l'opinió pública hi està a favor.

El benefici per a les arques públiques seria en aquest cas d'entre 11.000 i 22.000 milions de lliures cada any, depenent del tipus aplicat. Amb això n'hi hauria prou per duplicar la inversió en infraestructures o "per aplicar a tots els treballadors del sector públic una pujada salarial del 10% i posar fi a les vagues a la sanitat actuals", va assegurar Davies. El govern argumenta que la imposició de la taxa debilitaria l'economia perquè allunyaria inversions al Regne Unit.

La protesta dels milionaris britànics no ha estat l'única. El gener de l'any passat, més de 100 milionaris de tot el món, la majoria de països desenvolupats, van signar una carta oberta demanant als governs que els gravessin més. "Sabem que el sistema fiscal actual no és just", van escriure, assenyalant que tant la seva riquesa com la desigualtat havien crescut durant la pandèmia. "Per dir-ho clar, restablir la confiança requereix gravar els rics. El món ha d'exigir als rics que paguin la seva part. La base d'una democràcia forta és un sistema fiscal just. Com a milionaris, sabem que el sistema fiscal actual no és just".

Entre els signants de la carta no hi havia cap ciutadà amb residència fiscal a Espanya.

stats