El Mobile de la recuperació

El congrés espera la meitat d'assistents i d'impacte econòmic que el 2019 però esperona els negocis de la ciutat

3 min
Imatge d'avui de la Fira de l'Hospitalet

BarcelonaDesprés d'una cancel·lació i una edició descafeïnada l'estiu passat, el Mobile World Congress torna aquest dilluns a Barcelona en les seves dates habituals. Ho fa encara lluny de les xifres d'assistents prepandèmia, però amb el propòsit de ser (almenys de manera simbòlica) un punt d'inflexió en la recuperació. El congrés obre les portes del recinte de la Fira de Barcelona a la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat, on acollirà fins dijous prop de 1.500 empreses expositores que aspiren a reprendre la presencialitat en les fires de negocis. Els organitzadors, la patronal de les telecomunicacions GSMA, esperen que pels set pavellons reservats —normalment eren vuit— hi passin entre 40.000 i 60.000 assistents, un 55% dels que van visitar el Mobile el 2019, l'últim any en què les mascaretes FFP2 i els certificats de vacunació no eren indispensables per entrar al recinte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta edició queda a mig camí de la normalitat, tant en l'impacte econòmic (240 milions d'euros versus els 473 d'abans del covid) com els llocs de feina temporals que es generaran (6.700 respecte als 13.900 del 2019). Per això la valoració dels agents de la ciutat és de celebració, però amb la boca petita. "Les previsions que fem són modestes", admet Roger Pallarols, president del Gremi de Restauració de Barcelona. La sisena onada del coronavirus, explica, va fer que les empreses triessin opcions més "prudents" per als seus programes d'activitats. Moltes de les que han recuperat els esdeveniments corporatius paral·lels han preferit traslladar-los als mateixos hotels on s'allotjaran els treballadors i no a restaurants o locals d'oci nocturn. "Abans en només quatre nits [el congrés] podia deixar al voltant de 45 milions d'euros de facturació, aquest any si arriba a la meitat ja seria una molt bona notícia", afegeix Pallarols. En la seva opinió, el Mobile no es pot considerar un tret de sortida de la recuperació, però sí "una injecció anímica després de dos anys de forat econòmic". "No esperem que tot es comenci a restablir fins com a mínim la Setmana Santa", apunta.

Des de Fecasarm, la patronal de l'oci nocturn, coincideixen en bona part amb aquest diagnòstic. "Hem detectat moltes menys reserves que en altres edicions. La inseguretat jurídica per les restriccions ha provocat que assistents i empreses hagin contractat tant els sopars com els esdeveniments als hotels", afirma el seu president, Joaquim Boadas. Hi ha excepcions. Com la d'una gran discoteca barcelonina que ha aconseguit una reserva per a 1.000 persones durant la setmana del congrés. L'associació d'emprenedors digitals Tech Barcelona també ha contractat la sala Sutton, a la part alta de la ciutat, per tancar l'esdeveniment amb una festa per al sector. "Calculem un impacte d'uns 60 milions d'euros sobre la restauració i l'oci nocturn pel Mobile. Seria aproximadament la meitat del 2019 i menys que el 2018 quan el mal temps va complicar que els assistents anessin als locals", estima Boadas.

65% d'ocupació als hotels

Els hotels de la capital catalana són més optimistes que els restauradors i les sales de festa i confien que el Mobile sigui el seu trampolí cap a la recuperació. Segons confirma a Efe el Gremi d'Hotels de Barcelona, aquest any l'organització ha reservat 10.000 habitacions, en comparació amb les 1.000 que van ocupar l'any passat, quan el públic va ser bàsicament local i no va fer grans despeses en aquests establiments. El seu president, Jordi Clos, preveu que l'ocupació del sector arribi aquests dies al 65%, després d'uns mesos de gener i febrer fregant el 35%. Així i tot, el cartell de complet només es penjarà en alguns dels hotels més pròxims al recinte de Gran Via. "A mesura que ens anem allunyant, els percentatges d'ocupació seran inferiors", remarca. Aquests dies tornaran a obrir alguns negocis que portaven dos anys tancats (el 80% ja han apujat la persiana) i Clos preveu que pràcticament tots hauran reprès l'activitat a la primavera.

El gran esdeveniment dels mòbils també tornarà a conviure amb preocupacions prepandèmia com les vagues del transport. Des de la setmana passada hi ha convocada una aturada del Sindicat de Maquinistes Ferroviaris (Semaf) als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per "visualitzar al màxim possible" els problemes de gestió de l'empresa. Els autobusos de TMB també havien programat una vaga parcial, però finalment la van desconvocar.

stats