El Mobile torna dos anys després amb una versió híbrida de mínims

El congrés de telecomunicacions es blinda contra el virus i espera entre 25.000 i 35.000 assistents

3 min
Prova PCR per entrar al MWC a Barcelona

BarcelonaL’edició del 2021 del Mobile World Congress serà anòmala. Tant pel nombre d’assistents (com a màxim una tercera part de les xifres habituals) com pel format (molts dels ponents hi participaran per videoconferència) o l’impacte econòmic (l’organització ni tan sols ha donat xifres). El congrés de telecomunicacions torna aquest dilluns al recinte de la Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat, que acollirà fins dijous una versió de mínims de l’esdeveniment després que la pandèmia forcés a cancel·lar-lo el 2020.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La cita espera entre 25.000 i 35.000 assistents, molt lluny dels més de 100.000 que va congregar en l’última edició, la del 2019. De fet, la GSMA va intentar –sense gaire èxit– animar el públic local amb entrades a 21 euros per atraure professionals d’empreses espanyoles. Unes 700 companyies d’arreu del món tornaran a participar amb els seus estands a la fira, mentre que unes 300 més ho faran de manera virtual sense posar els peus a Catalunya.

Els últims mesos el Mobile va tornar a partir un degoteig de baixes d’empreses expositores que van decidir anul·lar la seva participació davant la situació sanitària. Així doncs, gegants del sector com Ericsson, Nokia, Sony, Vodafone o Deutsche Telekom limitaran la seva presència a les videoconferències. Entre els que hi apareixeran a través de la pantalla, el fundador de Tesla, Elon Musk, que oferirà una xerrada dimarts.

L’edició també serà més reduïda en espai. Dels vuit pavellons que s’ocupaven normalment, només se’n faran servir tres amb prop de 100.000 metres quadrats habilitats. El congrés s’ha blindat amb mesures antipandèmia i exigirà als assistents que presentin un test d’antígens negatiu abans de poder entrar al recinte.

El protocol sanitari ha fet desaparèixer un dels trets més característics del Mobile. Aquest any els congressistes no es passejaran per la capital catalana amb les seves acreditacions penjades al coll, perquè tindran només format digital i s’hauran d’ensenyar al mòbil als diferents punts d’accés. A més, els visitants hauran de dur obligatòriament mascaretes FPP2 reglamentàries (res de models corporatius), passar controls de temperatura, fer servir gel hidroalcohòlic i respectar la distància de seguretat.

Les condicions extraordinàries d’aquesta edició també han unit sota un mateix sostre el Mobile i el seu germà petit, el 4YFN. El congrés paral·lel per a start-ups se celebrarà al recinte de Gran Via i hi participaran unes 400 empreses expositores d’arreu del món. Tot i així, no tots els esdeveniments paral·lels es recuperen el 2021. El YoMo, la trobada pensada per endinsar els estudiants en el món de la tecnologia, no s’ha convocat aquest any, com tampoc s’ha arribat a estrenar l’XSide, el certamen de música electrònica i innovació impulsat amb el Sónar que havia d’arrencar l’any passat.

L'interrogant de l'impacte econòmic

Encara que la GSMA no ha fet les seves pròpies previsions, alguns sectors econòmics ja han compartit el seu termòmetre sobre l’impacte que calculen per a aquest Mobile. Els hotels de 4 i 5 estrelles arriben a aquesta setmana de cita tecnològica amb una ocupació mitjana del 45%, segons dades de la promotora immobiliària 3Capital consultades per Efe. El despatx apunta que les tarifes de les habitacions s’han reduït a la meitat en un intent per oferir preus més atractius per a les empreses que sí que viatjaran a Barcelona. El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, admet que poc més del 40% dels establiments de la capital catalana estaran oberts la setmana del congrés. Tampoc hi ha entusiasme entre la restauració i l’oci nocturn, que no estan registrant les reserves per a sopars i festes dels congressistes a les quals estaven acostumats en anys anteriors.

L’objectiu de la GSMA, però, no és cap altre que superar els entrebancs pandèmics d’aquesta edició i començar a treballar en una certa normalitat per al 2022. "La gent em pregunta quin serà l'èxit d'aquesta edició. És molt fàcil: obrir portes, que la gent entri i demostrar al món que el covid no ens vencerà", resumia divendres John Hoffman, el seu conseller delegat.

stats