Unió Europea

La UE vol prohibir a les empreses llençar la roba i el calçat que no venguin

Les companyies hauran de fabricar productes més fàcils de reciclar i més duradors

Imatge d'arxiu del prestatge d'una sabateria.
22/05/2023
2 min

Brussel·lesLes grans empreses tèxtils no podran llençar o destruir les peces de roba i de calçat que no venguin. Ho han acordat aquest dilluns al matí els ministres de Comerç de la Unió Europea en una trobada a Brussel·les. D'aquesta manera, juntament amb altres mesures, els Vint-i-set pretenen reduir l'impacte mediambiental de la indústria tèxtil, sobretot de les granes companyies que venen per internet i que produeixen una gran quantitat de peces de roba que no s'acaben utilitzant mai. "Això suposa una pèrdua de recursos econòmics molt valuosos i també el transport que comporta", diu l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els estats membres posen el focus en el sector del tèxtil perquè, segons la Comissió Europea, és la quarta indústria que té més impacte en el medi ambient, només per darrere de l'alimentació, la construcció i la mobilitat. A més, és la tercera indústria que gasta més aigua i terres i la cinquena en consum de primeres matèries. Ara bé, més enllà del tèxtil, els estats membres també volen obligar gairebé tots els sectors a fabricar productes que siguin molt més fàcils de reciclar i de reutilitzar que actualment i que tinguin més anys de vida. "Si volem productes europeus realment sostenibles, hem d'abordar la qüestió des del punt de partida: el disseny inicial", ha assenyalat Ebba Busch, la ministra de Competència de Suècia, país que té la presidència europea.

Alguns dels productes que no es veuran afectats per la normativa són els aliments, pinsos, medicines i productes veterinaris. Tampoc els vehicles de motor de combustió, perquè ja s'han aprovat altres legislacions per reduir-ne l'impacte ambiental. Pel que fa a les empreses petites o molt petites, també queden exemptes d'aquesta mesura, i les companyies mitjanes comptaran amb un marge de temps transitori —encara per determinar— per adaptar-s'hi.

Un passaport digital per potenciar el reciclatge

Els estats membres volen introduir una mena de passaport digital amb què hauran de comptar tots els productes comunitaris que hi hagi al mercat. El document indicarà "clarament" —segons l'acord— com es pot reparar o reciclar l'article en qüestió perquè consumidors i empreses tinguin més informació sobre el que compren o subministren i siguin conscients de la segona vida que poden donar als productes abans de tirar-los a les escombraries.

Tot i que els Vint-i-set aquest dilluns ja han arribat a un acord sobre l'anomenada llei d'ecodisseny, que reformarà l'aprovada el 2009, encara l'han de negociar amb el Parlament Europeu i ratificar-la definitivament. Una vegada s'aprovi, no entrarà en vigor fins al cap de divuit mesos perquè les grans plataformes tinguin temps d'adaptar-s'hi, i els estats membres tindran dos anys per transposar la normativa a la seva legislació i fer-la aplicar.

stats