Economia 26/11/2013

Montoro diu que tots els proveïdors dels ajuntaments hauran cobrat les factures pendents la setmana que ve

El ministre nega invasió de competències i afirma que la reforma local només vol "potenciar" els ajuntaments

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts des del Senat que els proveïdors de tots els ajuntaments de tot l'Estat hauran cobrat totes les factures pendents la setmana que ve. Segons el ministre, del total d'11.563 milions que el govern espanyol ha destinat al pla, Catalunya n'ha absorbit 788. També ha avançat que els ajuntaments tancaran el 2013 complint els objectius de dèficit. En aquest marc, ha assegurat que la reforma de l'administració local no envaeix competències autonòmiques i locals, i només busca "potenciar els ajuntaments" i "evitar duplicitats". Les crítiques en aquesta direcció, ha dit, estan "lluny de la realitat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Montoro ha fet aquestes manifestacions durant la seva intervenció a la Comissió General de les Comunitats Autònomes que ha tingut lloc al Senat per debatre la reforma de l'administració local. El ministre ha obert la seva intervenció negant cap intencionalitat política en la norma o la invasió de les competències de la resta de les administracions.

Segons ha afirmat, "no hi ha cap altre intenció a la llei que no sigui potenciar les administracions locals" i fer que "ocupin el paper" que els pertoca: el de ser "l'administració més pròxima als ciutadans". A més, ha afegit, la llei busca "garantir la prestació dels serveis públics" que presten els ajuntaments, i "la millor garantia és la seva sostenibilitat econòmica". Per tant, segons el ministre, "algunes de les crítiques que s'han escoltat" estan "lluny de la realitat".

Segons Montoro, el projecte de Llei busca "clarificar i simplificar les competències locals" per "evitar duplicitats" amb les d'altres administracions i seguint la premissa "d'una administració, una competència". Aquesta, ha assegurat, és "una pretensió legítima" i "ningú s'hauria d'oposar a aquest principi tan elemental i bàsic".

Montoro també ha avançat que les administracions locals compliran amb escreix els objectius de dèficit i "amb tota seguretat" estaran per sobre el llindar ja positiu que van registrar a l'últim exercici. En aquest marc, ha assegurat que els controls financers "més estrictes" que incorpora la llei busquen una "garantia" en la continuïtat de les prestacions de les administracions locals.

En aquest sentit, ha recordat que la pròxima primavera el govern espanyol posarà en marxa la reforma tributària que "donarà peu a la revisió del finançament autonòmic i paral·lelament, a la local", de manera que les competències dels ajuntaments es finançaran correctament.

El ministre també ha defensat l'augment de l'IBI com una mesura que va permetre un millor finançament dels ajuntaments. "Sense aquesta mesura hagués estat més difícil travessar la sequera financera i tributària", ha afirmat.

El ministre ha recordat també que el seu govern ha posat en marxa el mecanisme de pagament a proveïdors, que quedarà "culminat" en els pròxims dies i permetrà que els ajuntaments "quedin nets" de deutes. "No hi haurà cap ajuntament que quedi amb factures pendents de liquidar a partir de la setmana que ve i els pròxims dies de desembre", ha afirmat.

En aquest sentit, ha recordat que d'un total d'11.563 milions d'euros del pla de proveïdors, Andalusia en disposa de 3.700, Catalunya 788 i Madrid 2.800 milions, entre altres.

Aquesta és la distribució, ha dit, i "és una atenció financera molt important" que suposa que no és un discurs buit sinó de "pagar factures" i "tancar un periple que no s'hagués hagut de produir", perquè "estem per donar solucions"

stats