Economia 18/09/2014

Montoro defensa al Congrés que Espanya "necessita" rebaixar impostos

PSOE, ERC, Esquerra Plural i UPyD han presentat esmenes a la totalitat. CiU no s'hi oposa

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridUna hora i quart. És el temps que ha trigat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per presentar la reforma fiscal al Congrés. Un pur tràmit que no modifica gairebé cap dels tres projectes de llei presentats (IRPF, impost de societats i IVA), però sí que dóna l'oportunitat als partits de denunciar els punts més polèmics de la iniciativa. Això sí, el debat és de totalitat, és a dir, es fa de forma conjunta per a totes les esmenes. La intenció del govern espanyol és que la reforma s'aprovi el més ràpid possible perquè les empreses ja puguin començar a fer els càlculs de cara al 2015, sobretot pel que fa a la baixada de l'IRPF.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Montoro ha defensat la mesura perquè "Espanya no només es pot permetre una rebaixa fiscal [abaixar impostos], sinó que la necessita", ha asseverat. "Ha arribat l'hora de recompensar els ciutadans" amb la rebaixa d'impostos promesa pel president espanyol, Mariano Rajoy, en el seu programa electoral del 2011, ha insistit.

Tot i això, ha advertit, utilitzant una metàfora marinera, que "el perill de naufragi ha passat", en referència a la correcció del dèficit, però que "si ens conformem a flotar acabarem a la deriva i necessitem un nou motor que ens porti a la costa". El ministre d'Hisenda defensa que la reforma és aquest motor, perquè si noten més diners a les butxaques, seran "els ciutadans els que portaran la barca a bon port".

Descarta apujar l'IVA: "És innecessari i contraproduent"

El ministre ha recordat que la comissió Lagares els va recomanar apujar el tipus reduït d'IVA, tal com també ha fet l'FMI i l'OCDE, però des del govern espanyol reiteren que és "innecessari" perquè seria "contraproduent" per reactivar l'economia. "La recaptació per IVA va bé, molt bé", ha assegurat.

stats