Economia 02/01/2017

Mor Sánchez Asiaín, l'expresident del BBVA que va iniciar la concentració de la banca espanyola

Des del Banc de Bilbao va introduir les targetes de crèdit i va llançar la primera opa

Ara
2 min
Sánchez Asiaín el dia del seu ingrés a la Real Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres

BarcelonaL'expresident del BBVA entre 1988 i 1990, José Ángel Sánchez Asiaín, va morir el passat 31 de desembre als 87 anys d'edat a Madrid, segons han informat a Europa Press fonts properes a l'exbanquer.

Sánchez Asiaín està considerat un dels principals modernitzadors de la banca espanyola a finals dels anys 80 del segle passat. Per exemple, va ser un dels principals introductors de les targetes de crèdit i de dèbit a l'Estat.

Procedent del servei d'estudis de l'antic Banc de Bilbao, tenia una visió clara de cap a on anava la banca mundial i va començar el procés de concentració de la banca espanyola. Quan era president del Bilbao va llançar la primera oferta pública d'adquisició (opa) sobre Banesto, que va fracassar per l'oposició del llavors home fot d'aquell banc, Mario Conde.

Però com que tenia clar que les entitats espanyoles havien d'engrandir-se amb fusions, Sánchez Asiaín va presentar una altra opa, en aquesta cas sobre el Vizcaya, el seu principal competidor local al País Basc, que sí que va tirar endavant i va donar lloc al BBV, el banc que va copresidir amb Pedro Toledo fins que el 1990 es va retirar per donar pas a Emilio Ybarra. El BBV encara es va engrandir posteriorment amb la fusió amb Argentaria, que va donar pas a l'actual BBVA.

Sánchez Asiaín va néixer a Barakaldo el 1929. Va ser director d'estudis del Banc de Bilbao entre el 1954 i el 1962, per passar després a ser director general i accedir a la presidència de 1966 a 1988, i després copresident del BBV fins al 1990. A més, era amb caràcter vitalici president de la Fundació BBVA. També va ser conseller de l'IOR (la banca vaticana) entre el 1989 i el 2006, entre altres càrrecs.

Era llicenciat en economia per la Universitat de Deusto, doctor per la Universitat Central de Madrid i catedràtic d'hisenda pública i dret fiscal de la Universitat de Valladolid. A més, tenia diversos doctorats 'honoris causa'.

stats