Finances

La morositat dels préstecs bancaris cau fins a mínims des del 2009

L'increment del nombre de crèdits és la principal causa de la millora

Promoció d'una hipoteca en una sucursal bancària.
ARA
25/08/2021
2 min

BarcelonaLa morositat dels crèdits bancaris va caure lleugerament al juny, segons dades provisionals del Banc d'Espanya, fins al mínim des del 2009. La reducció es deu a un increment dels préstecs nous, normalment menys proclius a ser impagats, i a una caiguda dels crèdits dubtosos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, la ràtio de morositat va ser del 4,4% al juny, respecte al 4,55% del maig i al 4,67% de dotze mesos enrere. El sector bancari espanyol va incrementar un 1,62% el volum de préstecs fins a 1,23 bilions d'euros, una xifra que encara és inferior a la del juny del 2020 en un 0,72%. Les dades publicades aquest dimecres pel Banc d'Espanya només fan referència a crèdits a particulars i empreses.

Els préstecs dubtosos –és a dir, els que encara es paguen però que tenen un alt risc de no ser retornats– també es van reduir, en aquest cas un 1,76% al juny, fins a 54.218 milions d'euros. Això vol dir que en comparació amb un any enrere el total de crèdit dubtós ha caigut notablement, un 6,47%.

Les xifres mostren una bona evolució de la morositat, la qual cosa és una bona notícia per a les entitats bancàries de l'Estat, que veuen com es redueix el risc d'impagaments en un moment de reestructuracions i dificultats per la pandèmia. És el cas de la fusió de Bankia i CaixaBank, així com els diversos expedients de reducció de personal d'algunes de les principals entitats del sector, com la mateixa CaixaBank i el BBVA, que han suposat l'acomiadament o la jubilació de milers d'empleats.

Ara, les dades només fan referència als bancs pròpiament dits i no inclouen els anomenats establiments financers de crèdit (EFC), entitats que poden donar préstecs als consumidors però que no són bancs, tot i que alguns en són filials. Si s'afegeixen els préstecs atorgats pels EFC, el total de crèdit registrat al juny augmenta fins a 1,2 bilions d'euros i la morositat es dispara fins al 4,51%.

Menys provisions

Pel que fa als bancs, les provisions –els diners que han d'apartar per llei per fer front a eventuals impagaments– van caure en 1.427 milions d'euros, fins a 39.668 milions, la qual cosa representa un descens del 3,47%. Això suposa el tercer mes consecutiu amb reduccions de les provisions, tot i que es van mantenir un 2,1% per sobre que el juny de l'any passat, perquè entre el novembre del 2020 i el març d'enguany van augmentar de manera considerable.

stats