Drets laborals

Multa milionària de França a Amazon pel 'Gran Germà' que practica sobre els treballadors

Els escàners que utilitzen els empleats per gestionar els paquets registren la seva velocitat i les pauses que fan

2 min
Una furgoneta de repartiment d' Amazon

ParísAmazon és coneguda arreu del món per la pressió i el control estricte sobre els seus treballadors, però França considera que algunes de les pràctiques que utilitza per establir aquest control són "excessivament intrusives" i il·legals. Per això ha decidit actuar i imposar una multa de 32 milions d'euros a Amazon France Logistique, la filial francesa de la multinacional nord-americana de comerç online, l'equivalent al 3% del seu volum de negoci. La Comissió Nacional d'Informàtica i Llibertats (CNIL), una mena de policia francesa de la vida privada a internet, acusa Amazon "d'haver posat en marxa un sistema de vigilància de l'activitat i el rendiment dels treballadors excessivament intrusiva".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La CNIL havia rebut queixes d'empleats francesos de la multinacional en què denunciaven sentir-se massa controlats per l'empresa. Els treballadors d'Amazon França disposen d'uns escàners per gestionar els paquets amb els quals l'empresa registra l'activitat dels empleats. Els escàners registren, per exemple, la velocitat per tramitar cada paquet i també els temps d'inactivitat superiors a 10 minuts. Segons la CNIL, el sistema fa que cada treballador "hagi potencialment de justificar cada pausa o interrupció", un fet que considera excessiu i contrari als drets laborals. L'organisme francès també troba "excessiu" que l'empresa conservi les dades que proporcionen els escàners durant 31 dies.

Els treballadors d'Amazon a Espanya també s'han queixat reiteradament de la política laboral de l'empresa per qüestions relacionades amb el control al qual els sotmet.

Amazon França ha expressat el seu "profund desacord" amb les conclusions de la CNIL en un comunicat i assegura que els sistemes de supervisió que utilitza són una pràctica "habitual" al sector. L'empresa té ara dos mesos per recórrer contra la decisió davant del Consell d'Estat.

Impacte sobre la salut mental

Segons un estudi internacional que va publicar l'any passat el sindicat UNI Global sobre les condicions laborals a Amazon, gairebé 6 de cada 10 treballadors de la multinacional nord-americana afirmaven que la vigilància que exerceix l'empresa té un impacte negatiu sobre la seva salut mental, i el 78% dels repartidors creien que els objectius que marca l'empresa són excessius.

El mateix organisme que vetlla pel respecte a la vida privada dels francesos ja va sancionar a finals de desembre una altra de les grans empreses globals, Yahoo, amb 10 milions d'euros. Segons la CNIL, el gegant d'internet no sempre respecta la tria dels internautes que rebutgen les galetes del web Yahoo.com i no permet als usuaris del correu de Yahoo retirar el seu consentiment de les galetes. L'organisme francès ho havia investigat després de rebre una trentena de denúncies al respecte.

En els últims anys, la CNIL ha sancionat per qüestions relacionades amb l'incompliment de les normes europees sobre dades personals, vigents des del 2018, altres multinacionals com Google, Microsoft, Apple, TikTok i Meta (Facebook) amb multes que sumen 400 milions d'euros.

stats