Economia 19/10/2020

La catalana Titán es ven el negoci de pintures decoratives a AzkoNobel

La multinacional dels Països Baixos vol créixer a Espanya i Portugal amb aquesta adquisició

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Titanlux és la marca més coneguda de Titán.

BarcelonaLa multinacional dels Països Baixos AkzoNobel ha comprat la divisió de pintures decoratives de la històrica empresa catalana de pintures Titán, de la família Folch-Rusiñol, segons han informat aquest dilluns les dues companyies. L'import de la transacció no s'ha fet públic, l'operació està pendent de rebre les autoritzacions administratives i s'espera que es tanqui definitivament el primer trimestre de l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La compra inclou el negoci de pintures de decoració de Titán –el més rellevant–, on compta amb marques tan conegudes com Titanlux. Segons el conseller delegat d'AkzoNobel, Thierry Vanlacker, "el mercat espanyol té un fort potencial de creixement", i amb aquesta operació el gegant de la pintura dels Països Baixos tindrà "una oportunitat per reforçar la presència" a la península Ibèrica, on Titán té una forta posició a Espanya i Portugal. A més, Vanlacker ha destacat que la majoria dels productes de Titán tenen l'etiqueta ecològica europea.

AkzoNobel ja compta amb marques internacionals presents al mercat espanyol, com Dulux, Hammerite i Sikkens, i també disposa d'altres a nivell local com Bruguer, Procolor i Xylazel, de manera que amb Titanlux reforçarà la seva posició.

Els administradors de Titán, Albert i Joaquim Folch Rusiñol, a través d'un comunicat, han assegurat que estan "encantats de traspassar el negoci de decoració de Titán a un líder global com AkzoNobel". "Estem convençuts que l'equip d'AkzoNobel cuidarà el llegat de Titán de la mateixa manera que ho ha estat fent la família durant més de 100 anys", han manifestat.

Empresa centenària

Titán és una empresa centenària catalana, fundada el 1917, amb seu a Barcelona. La divisió de pintures decoratives actualment factura uns 80 milions d'euros anuals i té 425 empleats. La companyia té tres plantes de producció, a Barcelona, Las Palmas i Maia (Portugal), i vuit centres logístics i de serveis. L'empresa pertany a una de les nissagues més conegudes de l'empresariat català. Un dels seus membres, Joaquín Folch-Rusiñol Corachán, va ser accionista del Banc Sabadell associat amb José Manuel Lara (Planeta) i Isac Andik (Mango), una inversió en la qual va tenir importants pèrdues.

Tot i la seva llarga història, Titán va viure el seu centenari d'una manera convulsa, amb reorganització interna i ajustament de plantilla. I l'any 2018, el de després del centenari, va tancar l'exercici amb unes pèrdues d'un milió d'euros, malgrat assolir una facturació de 108,8 milions.

Les del 2018 (últim exercici amb els resultats al Registre Mercantil) van ser les primeres pèrdues de la companyia en els 100 anys d'història, després de destinar 5,8 milions a la reorganització de l'empresa. L'any anterior, el 2017, va obtenir uns guanys de 2,6 milions d'euros, mentre que el 2016 va tancar amb un benefici d'1,4 milions gràcies als ingressos extraordinaris per la venda d'un solar al Prat i una nau a l'Hospitalet. A més, els últims anys també ha tancat la planta de resines del Prat de Llobregat i la filial del Marroc.

L'empresa va superar la crisi financera malgrat una caiguda de la facturació de quasi el 30% per l'enfonsament del sector de la construcció.

stats