Economia 03/07/2013

6 de cada 10 municipis catalans tenen problemes de cobertura mòbil

Tot i ser la capital mundial del mòbil, Barcelona encara té zones fosques, segons un informe del COETTC

Dani Sánchez Ugart
2 min
Cobertura mòbil a Catalunya

BarcelonaEl 59,11% dels municipis catalans –la majoria a la costa, però també algunes poblacions d'interior– presenten problemes de cobertura mòbil, segons un informe del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) fet públic aquest dimecres. Això vol dir que en les àrees urbanitzades d'aquestes poblacions hi ha zones sense cobertura mòbil.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i l'avenç de les tecnologies de xarxa i l'inici del desplegament de la xarxa 4G d'alta velocitat, el percentatge de municipis amb aquesta problemàtica ha crescut 2 punts respecte de l'any passat, segons l'informe. El motiu, segons els responsables de l'estudi, és que les ordenances municipals s'han d'adaptar a les noves tecnologies. "La tendència no és a millorar, sinó a introduir més municipis que necessiten ajuda", ha explicat el degà del COETTC, Ferran Amago.

Segons l'informe, la majoria dels municipis amb problemes fa més de quatre anys que els presenten, i només sis dels més problemàtics han introduït millores en l'últim any en les seves xarxes. La majoria d'aquests municipis es troben a la costa catalana, un fet que s'agreuja de cara a l'estiu, quan es produeix l'arribada massiva de turistes, han explicat els responsables de l'estudi. "L'accés se sobredimensiona fins a multiplicar-se per quatre", ha dit Amago.

Per millorar en la cobertura, el degà del col·legi recomana fer ordenances municipals "atecnològiques", és a dir, que no quedin caducades cada cop que canvia la tecnologia mòbil imperant –quan es va passar de 2G a 3G, o de 3G a 4G, per exemple.

Problemes a Barcelona, tot i el MWC

Malgrat ser la capital mundial del mòbil i seu del Mobile World Congress (MWC), la ciutat de Barcelona continua presentant deficiències de cobertura en algunes zones, segons l'informe. En concret, algunes àrees turístiques com el Barri Gòtic, la Sagrada Família o el Port Olímpic tenen aquesta problemàtica, com també altres zones més allunyades del centre de la ciutat, com la Vall d'Hebron, el Carmel o Via Júlia.

Els autors de l'informe destaquen, però, que s'han fet alguns avenços en l'últim any per pal·liar aquests problemes, com la posada en marxa d'una ordenança reguladora, que encara està pendent d'aprovació. A més hi ha hagut desplegaments especials al voltant de la Fira de Gran Via, on es fa el MWC, a càrrec de les operadores mòbils.

stats