MERCAT LABORAL
Economia 19/12/2016

Nadal: milers de contractes efímers

La campanya en generarà més de 950.000 però la majoria només per dies o, fins i tot, hores

Natàlia Vila
4 min
Nadal: milers de contractes efímers

BarcelonaEls reforços de plantilla per Nadal es calculen per milers. El Corte Inglés té previst contractar 8.500 treballadors a tot Espanya, Toys ‘R’ Us 1.700, Amazon 1.000 més. De retruc, empreses de missatgeria com Seur també necessitaran 1.700 empleats extres i els autònoms també calculen que crearan uns 62.000 llocs de treball més. Tot plegat farà que es generin més de 950.000 contractes entre el novembre i el gener a tot Espanya, un 14% més que l’any passat, segons l’últim informe de l’empresa de recursos humans Adecco. I d’aquests, més de 167.000 seran a Catalunya. Però quins tipus de contractes seran?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests mesos es produeix el repunt de consum més alt de l’any: un 20% més que la resta de mesos, segons els càlculs d’IMF Business School, que també alerta que la majoria d’aquests contractes seran per dies o, fins i tot, per hores. “Són contractes, no pas treballadors; és a dir, que un mateix treballador de vegades enllaça contractes”, matisa Carlos Martínez, el director d’aquest centre de negocis. El departament de Treball de la Generalitat també ha detectat que els contractes s’acoten cada vegada més i es limiten als dies de més feina. Aquest tipus de contracte, intermitent o efímer, s’ha disparat en els últims anys.

Actualment a Catalunya quatre de cada deu contractes temporals ja duren un mes o menys -i un 75% d’aquests una setmana o menys-, mentre que abans de la crisi només eren dos de cada deu. La tendència, a més, podria empitjorar, segons indiquen les dades de l’Observatori del Treball. Al novembre -a les portes de la campanya nadalenca- la Generalitat va registrar 6.759 ofertes de treball i en la meitat dels casos s’especificava que el candidat havia de ser un jove d’entre 16 i 29 anys, amb un nivell d’estudis -com a molt- de secundària. Els sindicats creuen que això anticipa els llocs de treball que es crearan. Per a Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT de Catalunya, “no és creació d’ocupació, sinó posar pedaços; la gran majoria d’aquests contractes no passaran a ser llocs fixos”, assegura. I afegeix que “moltes de les ofertes estan en frau de llei” perquè són discriminatòries o no inclouen els descansos per hores i “en molts casos esclavitzen el treballador, perquè estan a temps parcial però els fan fer hores que ni es remuneren ni es cotitzen”, explica Gilgado. CCOO coincideix en el diagnòstic i també en la causa: “La reforma laboral del PP ha permès una llibertat empresarial i de contractes de tota mena”, assegura Antònia Pascual, responsable de socioeconomia de CCOO. El director de l’IMF Business School matisa que l’auge d’aquests contractes també es deu “a la millora del consum i la contractació”, però també denuncia les empreses que se n’aprofiten: “Calen inspeccions més exhaustives i sancionar; és l’única manera de canviar aquests comportaments empresarials”, conclou Martínez.

Treball examina possibles fraus

El Govern remarca que no tots aquests contractes són irregulars, i alguns compleixen una funció social, però el departament ja té l’ull posat sobre les empreses que n’abusin sense motiu. “N’hi ha que cobreixen llocs permanents fent altes i baixes, fins i tot per hores -explica el secretari de Treball, Josep Ginesta-. Aquests contractes intermitents mantenen captiu el treballador, que està sempre pendent de si el criden o no”. Segons Ginesta, se signen sobretot a través d’ETT, que tenen un marc legal, però de vegades xoca amb el dret del treballador perquè difumina els límits dels descansos o les vacances. Ginesta també admet que els nous models empresarials, com l’ e-commerce, han desbordat el sistema de relacions laborals, que ara tot just comença a adaptar-se.

LES CLAUS

1. Quants contractes es firmaran aquesta campanya de Nadal?

L’empresa de recursos humans Adecco preveu que les empreses faran 950.000 contractes entre els mesos de novembre i gener a tot Espanya, un 14% més dels que es van fer l’any passat. D’aquests, 167.000 seran a Catalunya. Les previsions apunten el repunt del consum i la millora econòmica com la causa principal però, en canvi, alguns centres d’estudis, els sindicats i el departament de Treball de la Generalitat alerten que els contractes s’escurcen i s’encadenen cada vegada més, per això també n’hi ha més.

2. Què són els contractes ‘intermitents’?

És com s’anomenen els contractes temporals de molt curta durada, que són només per dies o per hores i que el treballador va encadenant en una mateixa empresa o lloc de treball. Segons les xifres de la Generalitat, són una modalitat que va en augment i ja representen un 40% dels contractes temporals vigents a Catalunya.

3. Quins llocs de treball es creen aquest Nadal a Catalunya?

Les dades de l’Observatori del Treball de la Generalitat revelen que, a partir del novembre, les empreses busquen joves, d’entre 16 i 29 anys, sense estudis o només amb l’educació obligatòria. El 87% de les ofertes són al sector serveis i de cara al públic. Segons els experts consultats per l’ARA, aquest perfil deixa entreveure la creació de llocs de treball precaris, no qualificats i sense continuïtat.

stats